Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Facts om Champagne

6 hurtige facts om Champagne
  • Kun mousserende vine fra Champagnedistriktet i Frankrig må bruge betegnelsen Champagne

  • I Champagne anvendes en kombination af 3 druesrorter. Den hvide drue Chardonnay og de 2 røde Pinot Noir og Pinot Meunier.*

  • Champagne lavet udelukkende på den hvide Chardonnay betegnes Blanc de blancs (hvid af hvide). Lidt sjældnere ses også betegnelsen Blanc de noirs (hvid af sorte) - hvilket refererer til at der udelukkende er brugt blå druer til vinen (altså ingen Chardonnay)

  • Langt de fleste Champagne er non-vintage, hvilket betyder at vinen er et blend af flere forskellige årgange. Dette gøres bl.a. med henblik på at minimere årgsangsvariationer. Nogle producenter vælger i gode år at lave Vintage Champagne. Vintage anses for at være en bedre Champagne

  • Champagne rangeres i 7 tørhedsgradder gående fra "knastør" til decideret sød:
    - Brut Nature / Zero dosage (0-3 gr. sukker/liter)
    - Extra brut (0-6 gr. sukker/liter)
    - Brut (0-12 gr. sukker/liter)
    - Extra dry (12-17 gr. sukker/liter)
    - Sec (17-32 gr. sukker/liter)
    - Demi-sec (32-50 gr. sukker/liter)
    - Doux (mere end 50 gr. sukker/liter)

  • Trykket i en Champagneflaske er ca. 6 atmosfære/bar



*Der findes 4 druesorter yderligere på listen over tilladte druer i Champagne, men de udgør under 0,2 promille af den samlede produktion - og er derfor mere af historisk betydning.

Hjælp til at forstå etiketten

Af etiketten kan man læse mange fakta om vinen i flasken. Vi bringer her de mest essentielle.

- Champagne + evt. undersistrikt (=ægte Champagne)
-. Producentnavn (eks. Bollinger, Deutz, Moet et Chandon etc.)
- Vintage/ non-vintage. (Vintage = årstal oplyst)
- Blanc des Blancs = 100% Chardonnay
- Tørhedsgrad (brut nature -> doux)
- Grand Cru (= fra et særlig godt underdistrikt)
- Prestige Cuvee (en udvalgt vin fra producenten)