|
Facts om Champagne
6 hurtige facts om Champagne
- Kun mousserende vine fra Champagnedistriktet i Frankrig må bruge betegnelsen Champagne
- I Champagne anvendes en kombination af 3 druesrorter. Den hvide drue Chardonnay og de 2 røde Pinot Noir og Pinot Meunier.*
- Champagne lavet udelukkende på den hvide Chardonnay betegnes Blanc de blancs (hvid af hvide). Lidt sjældnere ses også betegnelsen Blanc de noirs (hvid af sorte) - hvilket refererer til at der udelukkende er brugt blå druer til vinen (altså ingen Chardonnay)
- Langt de fleste Champagne er non-vintage, hvilket betyder at vinen er et blend af flere forskellige årgange. Dette gøres bl.a. med henblik på at minimere årgsangsvariationer. Nogle producenter vælger i gode år at lave Vintage Champagne. Vintage anses for at være en bedre Champagne
- Champagne rangeres i 7 tørhedsgradder gående fra "knastør" til decideret sød:
- Brut Nature / Zero dosage (0-3 gr. sukker/liter)
- Extra brut (0-6 gr. sukker/liter)
- Brut (0-12 gr. sukker/liter)
- Extra dry (12-17 gr. sukker/liter)
- Sec (17-32 gr. sukker/liter)
- Demi-sec (32-50 gr. sukker/liter)
- Doux (mere end 50 gr. sukker/liter)
- Trykket i en Champagneflaske er ca. 6 atmosfære/bar
*Der findes 4 druesorter yderligere på listen over tilladte druer i Champagne, men de udgør under 0,2 promille af den samlede produktion - og er derfor mere af historisk betydning.
|