Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Hvordan bedømmes dansk vin?
Det årlige vinskue er netop afholdt af Foreningen af danske vinavlere (FDV). FDV kårer ved det årlige vinskue de bedste danske vine og årets vinmager. Nogle kender Parkers bedømmelse af vine, men hvordan bedømmes de danske vine egentlig?

Inden vinskuet kan de danske vinavlere, såvel erhversavlere som hobbyavlere, sende deres vine til bedømmelse.

Vinene bedømmes i følgende 6 kategorier:
  • Bedste mousserende vin

  • Bedste hvidvin

  • Bedste Rosé eller Clairet

  • Bedste rødvin

  • Bedste dessertvin

  • Bedste hedvin

Derudover kåres bl.a. Årets vinmager. Årets vinmager er den person der står bag vinen med den højeste score på vinskuet.

De indsendte vine bedømmes ved en blindsmagning af et panel bestående af professionelle smagere. Der udregnes en gennemsnitsscore for de enkelte vine. Vinene bedømmes på en international 20 points skala. Vinen bedømmes på bl.a. udseende, duft, smag, struktur og korrekthed.

På baggrund af de tildelte point præmieres de bedste vine med Guld, Sølv og Bronze.

Følgende point kræves for præmiering:
  • Guld: 17 point eller mere

  • Sølv: 15,5 point eller mere

  • Bronze: 14 point eller mere
Vine der scorer mindre end 8 point vil ikke blive godkendt. For erhvervsavlere vil det betyde at vinen ikke må sælges kommercielt.