|
Hvilke vine matcher oste- pølsebordet?
Vin til ost og pølse - tapas
Et velanrettet oste- pølsebord er hyggeligt og populært, ikke mindst med et ledsagende glas rødvin. Ikke desto mindre er hvidvin ofte et bedre match. Udfordringen med rødvin er at garvesyren i vinen ikke spiller godt med ostens æggehvidestof fra vallen. Ikke desto mindre forbinder mange ostebordet med et glas rødvin, så hvis der skal rødvin på bordet skal du finde en rødvin uden for meget garvesyre.
Det leder vi efter
Oste og pølser (røgvarer) er salte, og det kalder på fylde og gerne lidt sødme i vinene. En sidste udfordring vi skal have med i billedet er fedtindholdet i såvel ost som pølse/charcutteri. Her kan en vis frikhed/ frugtintensitet i vinen være et forfriskende modspil til de tunge elementer.
Hvilken hvidvin skal jeg vælge?
Gerne en vin med en vis fylde og frugtsødme der kan spille op mod den fede og salte ost, og det røgede charcutteri. Eksempler på vine: - Riesling med lidt restsødme (tysk eller fra Alsace)
- Chenin blanc fra Loire eller sydafrika
- Fadlagret fyldig solmoden Chardonnay - gerne oversøisk
- Gewurztraminer
Hvilken rødvin skal jeg vælge?
En rødvin med moderat garvesyre og et godt frugtpræg - Oversøisk Pinot Noir
- Zinfandel/ Primitivo
- Sydrhone /Grenachebaserede vine
- Ripasso og Amarone
- Oversøisk Merlot og Shiraz
Hvis du fokuserer mest på vin til osten kan søde dessertvine som Portvin, Sauternes, Banyuls og Pedro Ximenez og vinene fra Rivesaltes give nogle himmelske oplevelser i samspillet med de stærke og salte oste. |