Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Claus
Hvordan laver jeg en privat vinsmagning?
Jeg kunne godt tænke mig at lave en privat vinsmagning.
Er der nogle der kan give mig gode råd?

Meget kort er her nogle råd/ en huskeliste. Længere nede finder du uddybende kommentarer.

Praktisk råd/ huskeliste til en smagning
  • Find et tema

  • Sæt et budget

  • Smag de billige før de dyre

  • Regn med 8-12 personer pr. Flaske

  • 8-12 forskellige vine

  • Brug ordentlige smageglas, min. 2 pr. person

  • Vinene skal skænkes ved den rette temperatur

  • Spytspande

  • Vand og evt. lidt brød til at neutralisere smagsløgene

  • Lav en smageliste med vinene der er på smagning


Uddybende råd/forslag

Eksempel på tema

Når du skal lave en privat vinsmagning, er det altid godt at starte med at finde et tema, eksempler på temaer kunne være:
  • Mousserende kontra Champagne

  • Pinot Noir druen

  • Forskellige rødvinstyper, eks. Bordeaux venstre bred, Rhone, Barolo, Rioja etc etc.

  • Klassiske vine kontra oversøiske

  • Vertikalsmagning (årgangssmagning)

  • Fadlagrede kontra ikke fadlagrede vine

  • etc etc


Eksempel på tema

Når du skal lave en privat vinsmagning, er det altid godt at starte med at finde et tema, eksempler på temaer kunne være:
  • Mousserende kontra Champagne

  • Pinot Noir druen

  • Forskellige rødvinstyper, eks. Bordeaux venstre bred, Rhone, Barolo, Rioja etc etc.

  • Klassiske vine kontra oversøiske

  • Vertikalsmagning (årgangssmagning)

  • Fadlagrede kontra ikke fadlagrede vine

  • etc etc


Dernæst skal du sætte et budget. Man kan lære meget af at smage almindelige hverdagsvine, men hav gerne en specielt god flaske eller 2 med i smagningen.

Når du har tema og budget på plads, så kan du gå i gang med lidt mere detail planlægning. Vælger du f.eks "klassiske vine kontra oversøiske" kunne et program se ud som følger:
  • Champagne >< australsk mousserende på Chardonnay og Pinot Noir

  • Sancerre >< Sauvignon blanc fra New Zealand

  • Chablis/ hvid Bourgogne >< Chilensk el. Californisk Chardonnay

  • Rød Bourgogne >< Californisk Pinot Noir

  • Venstrebreds Bordeaux >< Chilensk Cabernet sauvignon
    Sydrhone >< GSM fra australien


Min. 2 glas per deltager

Det er altid sjovt at sammenligne de forskellige vine, hvorfor du skal have minimum 2 glas pr. mand, gerne flere. Sørg iøvrigt for at have et godt smageglas. Du kan læse mere om gode universalglas i denne tråd på aov.dk

På en typisk privat smagning er det passende med 8-12 forskellige vine. Lav gerne en liste over de vine i skal smage. Når du laver smagerækkefølge skal du tænke over følgende:
  • Mousserende før stille vine

  • Hvide før røde

  • Lette før tunge

  • Tørre før søde

  • Billige før dyre
Ovenstående er retningslinier, der findes eksempelvis søde mousserende vine. Dem skal du sørge for at servere efter de tørre, da det er svært at smage nuancer efter man har smagt på de søde vine.

Når du laver en smageliste, kan du lave felter hvor deltagerne kan vurdere farve, duft, smag og helhedsindtryk, og evt. gætte pris.