|
Tips & Tricks til servering af vinen juleaften
Et par simple regler hjælper dig til at sikre den gode oplevelse juleaften.
Antal flasker
Det er naturligvis meget forskelligt, men som udgangspunkt kan man regne med en flaske rød til 2 personer. Skulle du planlægge en velkomstvin, Champagne eller andet godt, vil een flaske nok række til 6-8 personer. Dessertvin, hvis det blot er til ris a la manden rækker en flaske til ca. 10 personer, men tager du eksempelvis en Tawny port med videre til nødderne og knaset, skal du nok regne med en flaske til 6 personer.
Glassene
Det er vigtigt at glassene ikke er for små. Især når du skænker en god vin i små glas, vil den ikke kunne udfolde sig. Vin vinder ved store glas. Mest udtalt er det når dessertvinen skænkes af bittesmå glas. Man får ingen chance for at nyde alle de gode aromaer. Skænk gerne dessertvinen i hvidvinsglas, det giver en meget bedre oplevelse, og husk der kan godt være lidt i et stort glas (det ser iøvrigt også meget mere eksklusivt ud!).
Serveringstemperatur
Sørg enedelig for at rødvinen ikke er for varm. 16-18 grader når vinen skænkes vil være ideelt. Julevine er typisk alkoholtunge vine, julemaden er tung. Bring lidt friskhed til bordet ved at skænke rødvinen forholdsvis køligt. Det fremhæver frugten og frugtsyren i vinen. Og husk der er ofte varmt i stuen juleaften, og vinen i glasset bliver hurtigt opvarmet. For at opnå de 16-18 grader kan du sætte flasken i køleskab, eller ud på terrassen en halv times tid før den skal serveres. Portvin, kirsebærvin og andre hedvine kan med fordel også serveres let afkølede ud fra de samme kriterier.
Kontroller vinen - og hav vin i reserve
Åbn gerne vinene på forhånd, og undersøg om de er i orden/ svarer til forventningerne. Især flasker med korkprop bør undersøges førend de sættes på bordet. Det er altid en ærgerlig oplevelse at måtte kassere en vin efter den er skænket op i glasset ved bordet. Sørg for at være dækket ind med alternative vine.
|