Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


ABC, Anything But Chardonnay

Chardonnay druen lægger ryg til en række af verdens mest populære hvide vine, eksempelvis de hvide vine fra Bourgogne, Chablis og Champagne. Chardonnay er een af de mest plantede hvidvinssorter. I de ovenstående relativt kølige vindistrikter giver Chardonnay sprøde, elegante, komplekse og mineralske hvidvine med en herlig læskende frugtsyre.

I 1980erne og 90erne kom der en lang række Chardonnay vine på hylderne fra de varmere oversøiske distrikter. I varme vindistrikter udvikler Chardonnay tropefrugtsaromaer, og i stedet for den elegante mineralske stil bliver Chardonnay fed og fyldig. Top det op med overreven fadlagring, så får du en hel anden type Chardonnay end de klassiske vine fra de kølige franske distrikter.

Den fede og fadlagrede Chardonnay fandt et bredt publikum. Især de oversøiske fra Californien, Chile og Australien gik til yderligheder med både overmoden frugt, og intens fadlagring. Disse tungt fadlagrede Chardonnay vine blev mainstream, og fik vinindustrien og vinkyndige til at gå i opposition til den overdrevne fokus på Chardonnay. Vinverdenen ville åbne forbrugernes øjne for at der fandtes mange andre spændende hvidvinsdruer på markedet eksempelvis Sauvignon Blanc, Riesling, Arneis, Arien og mange flere.

Som et oprør mod mainstream Chardonnay fandt en gruppe på at danne "ABC klubben" - Anything But Chardonnay.

Om det kan tilskrives ABC klubben, eller om den moderne forbruger blot har ændret stil, så kan man konstatere at i dag kommer der en lang række langt mere mineralske og stringente Chardonnays også fra de oversøiske lande. Og i flere af de oversøiske lande dyrker man nu Chardonnay druerne i de køligere distrikter, eks. Casablanca Valley i Chile og Russian River i Californien.

Summa summarum så kan man i dag gøre gode oversøiske Chardonnay køb blandt de oversøiske producenter.

Chardonnay er blandt de mest dyrkede hvide druer, men ikke den mest dyrkede. Eksempelvis dyrkes der mere end dobbelt så meget Chenin Blanc på verdensplan, og ca. 50% mere Sauvignon Blanc.