Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Hvad betyder det at vin har “prop”?
Prop, eller propsyge, i vin er den mest almindelige fejl ved vin. Helt op til 5% af vine med korkpropper er i større eller mindre grad ramt af denne fejl. Især de billige vine med billige korkpropper er i risikogruppen, men også dyre vine med dyre korkpropper kan være ramt. Både hvid og rødvine kan være ramt.

Hvordan smager prop?
Vin med “prop” har en jordslået duft og smag af mug og indelukket kælder. Typisk kan du straks dufte prop når du dufter til vinen og ofte ved bare at dufte til korkproppen. Det kan være en temmelig ubehagelig duft, men varierer fra uendeligt lidt, til at være decideret voldsom. Derfor er det også bedst ikke at smage på vinen hvis den har “prop”. Skyl glasset grundigt før du hælder anden vin i det.

Som individer har vi forskellig tolerance for for den kemiske forbindelse der opfattes som prop, og derfor kan der være forskel på hvornår vi opfatter en vin som havende prop.

Den tekniske forklaring
Når en vin har prop er den rent teknisk inficeret af en kemisk forbindelse der betegnes Trichloroanisol (TCA). Selv meget små mængder TCA giver vinen en jordslået duft og duft/smag af mug og indelukket kælder. Propsmagen varierer fra uendeligt lidt, til at være decideret voldsom. Hvidvine er mere følsomme, således vil man allerede ved ved 2 enheder af TCA i 1 billion enheder hvidvin kunne smage TCAen. For rødvin siger man at der skal niveauet være 5 enheder. Det er meget svært at forestille sig hvor lille en koncentration af TCA der skal til at ødelægge vinen, men disse tal svarer til at blot 1 teskefuld TCA ville kunne ødelægge hvad der svarer flere tusind olympiske svømmebassiner med vin.

TCA er en kemisk forbindelse som TCA trives på organisk materiale, eks. på træer og i barken (kork). Derfor kan en vin faktisk inficeres ved at lagre på egetræsfade, omend det kun sker i meget sjældne tilfælde. Derfor er skruelåg ikke en 100% garanti for at undgå TCA, men dog en meget sikker metode.

Hvordan undgår vi prop
Langt de fleste tilfælde af propsmag (TCA) kommer fra korkproppen. Der findes behandlinger hvorpå man kan reducere risikoen for TCA i korken, men helt eliminere risikoen kan man endnu ikke. Derfor er der størst sikkerhed for at undgå propsmag ved at købe vine med enten skruelåg, plastic/silicone- eller glaspropper eller 3liters Bag-in-box. Dog skal man være opmærksom på at siliconepropperne ikke egner sig til vine der gemmes over længere perioder.

Hvad skal jeg gøre hvis min vin har prop?
For det første, TCA er ikke sundhedsskadeligt. Men prop er en fejl ved vinen, og derfor vil du kunne gå tilbage til din forhandler og få byttet vinen. På en restaurant skal du naturligvis også have en anden vin, hvis du får en vin med prop.

Efter dette indlæg blev skrevet har vi på alt om vin fået henvendelser fra APCORs (Korkindustiren i Portugal) repræsentant i Danmark. Vi er blevet oplyst at korkindustrien har gjort et stort stykke arbejde for at nedbringe risikoen for TCA i korkpropperne.

Flere undersøgelser viser at risikoen for TCA i dag (2016) er omkring eller endda under 1%.

Af undersøgelser som APCOR henviser til kan bl.a nævnes:

1) Christian Butzke, Ph.D., one of the leading wine experts in the U.S. and a vocal critic of cork taint, stated: “TCA is no longer a major problem for the U.S. wine industry.” His findings at the Indy Wine Competition found cork taint to occur at levels at or below 1%.(May/June 2009 Edition of Vineyard & Winery Management)

2) TCA levels are now 95% lower compared to levels found in 2001, according to the testing of more than 10 million corks by the Cork Quality Council. http://www.corkqc.com/newsandpress/cnews2.htm