|
Hvad er forskellen på fransk og amerikansk eg?
Konkret er der tale om 2 meget forskellige sorter af eg. Den fransk eg der bruges til fadproduktionen er af sorten "quercus robur". Quercus robur findes også i lang række andre europæiske lande, eksempelvis Ungarn og Slovenien. Quercus robur er meget fin og tæt i strukturen med tætte årringe. Amerikansk eg er af sorten "quercus alba". Quercus alba er grovere i strukturen da den amerikanske eg vokser hurtigere end den europæiske.
Når vinen kommer i kontakt med egetræet frigives en del garvesyre fra træet, men også sukkerarter (karamelaromaer). Således frigives også vanillan der giver vanillearomer. Amerikansk eg indeholder mere vanillan, derfor vil vine der har ligget på amerikansk eg versus fransk/europæisk eg have mere sød vanillesmag.
Fransk eg koster typisk i omegnen af det dobbelte af amerikansk eg. Dette beror mestendels på at det er mere arbejdskrævende at arbejde med den "tætte" quercus robur. Et nyt fransk fad koster hurtigt 6000 kr.
Dette indlæg er oprettet på baggrund af spørgsmål fra vore læsere af det ugentlige nyhedsbrev |