Spørg om vin
|
Vinens kvalitet Hvilke forhold indvirker på vinens kvalitet, og hvordan kan man teste den? | |
|
Der er rigtig mange faktorer der gør sig gældende. Vi nævner her en række forhold: Mark/planter
Vineri Vinmageren gør mange valg i forbindelse med vinfremstillingen, eksempelvis:
Ovenstående er blot et udpluk af alle de parametre/ valg der indgår i fremstilling af vin. Der er endnu ikke fundet nogle objektive metoder til at måle kvaliteten af en vin. Man kan objektivt måle alkohol, sukker, syre, svovl, eddike, tanniner, tørstoffer og mange andre ting i vinene. Disse målinger giver dog ingen garanti for vinens kvalitet, men kan give fingerpeg. Kvaliteten af vine bedømmes ved såkaldt organoleptisk kontrol. Organoleptisk kontrol dækker over en subjektiv duft og smagsprøve. Duft og smagsprøver er en del af den formelle godkendelse af kvalitetsvin. Kvaliteten af vinen er således en subjektiv vurdering. I den subjektive vurdering lægges der vægt på at vinen er i balance (struktur, frugtsmag, fylde, og syre). Er der tale om område-/ druespecifikke vine, eks. Bordeaux, Barolo, Rioja, Syrah, Sauvignon Blanc, tillægges det også at vinene har de særegne tegn på typicitet for det pågældende område/ drue. Hvordan kan man som forbruger forholde sig til at vinens kvalitet beror på et subjektivt skøn? Man kan træne sig til at være en god smager ved at gå vinsmagninger, og lære karakteristika for de forskellige vine. Man kan læne sig op af de mange vintest og vinbedømmelser der foretages af professionelle smagere /vinskribenter. I vores Ugens Vinder giver vi hver uge vores bud på vine med en god pris/kvalitet balance. Hos Alt om vin oplever vi at der som oftest er en god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Når vi på alt om vin bedømmer vine smager vi dem blindt uden at kende vinenes pris. Men vi oplever generelt at jo dyrere en vin er jo mere koncentreret og udtryksfuld er vinene i duft og smag. Når vinene bedømmes på denne måde tillægges det også betydning om vinene har karakter og typicitet. De vine der har bedst kvalitet ift. pris er naturligvis de vine der scorer godt i vore test. Er en vin decideret fejlbehæftet (propsyge er den mest almindelige fejl) vil den ikke blive bedømt. Der findes således ikke et direkte nemt og objektivt svar på dit spørgsmål. Hvis du vil læse mere kan du se en artikel vi har på Alt om vin om samme emne. Kan din computer dufte forskel på Merlot og Syrah? |