Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Anders
Hvorfor har vi ikke vin på fustager i Danmark?
Kære vin-entusiaster

Jeg har et spørgsmål, som I formentlig nemt og hurtigt kan svare mig på.

Forleden aften i gode venners lag og over et glas vin faldt snakken på import af vin. Danmark skulle eftersigende være godt dækket ind af vinimportører med kompetencer og udvalg fra hele verden. Men vi undrede os over, hvordan det kan være at vi aldrig er stødt på vinbarer eller restauranter i DK med salg af vin på glas fra fustager?

Flere af de tilstedeværende havde mødt udskænkning af vin fra fustager, når de havde rejst rundt i USA, Australien og New Zealand. Findes der lovgivning mod vin i fustager i Danmark eller er det simpelthen ikke profitabelt for restauratørerne og vinbarerne?

En google-søgning ledte mig til en artikel fra AOV.dk (http://www.aov.dk/vin/new/index.php?eventid=2079), hvor der rapporteres om omkostningsbesparelse på op til 30% ved at gå fra flasker til fustager.

Vinhanen på Nørrebro serverer vin fra store tanke (400-900 liter), men vores tanker gik mere på fustager a la dem vi kender fra fadølsanlægget.

Findes der en god forklaring på, hvorfor vin på fustager er svært at finde i DK?

Jeg glæder mig til at høre jeres tanker.

De bedste hilsner
Anders

Bakken og lufthavnen opgav vin på fustage

Vi har fra en af de største leverandører af vine til restauranter og barer hørt, at de tidligere leverede fustage med vin til bl.a. restauranter i lufthavnen og på Bakken.

Marketingchef hos Taster Wine Mari-Louise Paustian fortæller til Alt om Vin "En fustage vejer op mod 35 kilo. Ifølge arbejdstilsynet må en person ikke løfte og bære mere end 20 kilo, så det vil kræve 2 personer at håndtere en fustage. Derfor laver vi nu primært 10 liters BiB til vores restaurationskunder, så enkeltpersoner kan håndtere varerne i det daglige."

Kirsebærvin på fustage

Morten Brink Iwersen fra Frederiksdal Kirsebærvin oplyser, at der faktisk findes fustager med dansk kirsebærvin.

Morten skriver "Det sidste års tid har man kunne få Frederiksdal ”fra fad” på Mikkellers ølbarer i KBH, Stockholm, San Francisco og Bangkok. I København har også vinbar-bistroen Tire Bouchon i indre KBH en glasfustage fra os på disken.

Samarbejdet har resulteret i eksperimenter med forskellige gamle fade. Fx har det vist sig, at gamle Grand Marnier-fade klæder kirsebær enormt. Hvem skulle have troet det? Vinverden kan virkelig lære noget af øl verdenens udogmatiske tankegang her."