Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Fafnr
Kulsyre i rødvin?
Hej,

Jeg købte for en uges tid siden 3 flasker rødvin.

Da jeg åbnede den ene her til aften blev jeg overrasket over smagen, og det gik hurtigt op for mig at det jeg smagte var kulsyre.

Jeg rystede flasken og kunne tydeligt høre kulsyren boble og hvine i flasken - en meget karakteristisk lyd.

Vinen er en Toscana Sangiovese Barbanera fra 2009 - har jeg fået fat i en dårlig vin, eller er det virkelig sådan den slag være!?

Takker på forhånd!

Hej "Fafnr"
Kulsyre findes i mindre eller større grad i alle vine. Kulsyren frigives under gæringen, hvor sukker omdannes til alkohol. Det meste vil dog undslippe når vinen gærer i ikke lufttætte beholdere.

Kulsyren er med til at give vinen friskhed. I rødvin er det almindeligt med ca. 100-200 milligram kulsyre pr. liter., i hvidvine og lette frugtrige rødvine vil vinmageren typisk tilstræbe lidt mere. Ved ca. 500 mg/l begynder man decideret at kunne fornemme kulsyren, og ved 1000 mg/l begynder der at være lidt prikkende bobler i vinen. I mousserende vine kommer vi op omkring 4000 mg/l.

Sangiovese er kendt for et forholdsvis højt syreniveau, men et decideret kulsyrepræg i denne stillevin vil vi betragte som en fejl.

Kulsyren i vinen er formodentlig kommet ved at vinen ikke har været helt færdiggæret, eller der har været restgær (evt. vildgær) da den er blevet flasket. Vinen har så eftergæret på flasken, og kulsyren har ikke kunne undslippe den lukkede flaske. På den måde opstår små prikkende bobler i vinen.

På en flaske med korkprop vil kulsyren stille og roligt undslippe vinen, men vi vil stadig betragte det som en fejl hvis du som du beksriver, tydeligt kan mærke kulsyrens præg i vinen.

Med venlig hilsen
Redaktionen

Fafnr
Tusind tak for det detaljerede og meget hurtige svar!
Niels Frees, Annisse Vingård
En anden mulighed er, at der er startet en malolaktisk fermentering fra sporer i vinen. Dette kan optræde, hvis denne proces ikke har fundet sted - spontant eller ved tilsætning af malolaktiske bakterier - efter den normale alkoholgæring, og hvis vinen ikke er sterilfiltreret. Tag det som en ekstra charme. Det er måske en fejl, men vinen kan blive mere afrundet og blød at drikke, så smager den godt så nyd den :-)