|
Malbec, historie
Malbec druen er oprindelig kendt fra Bordeaux distriktet hvor den typisk var en del af blendet i rødvinene. Efter frosten i 1956 der ødelagde ca. 75% af Malbec vinstokkene i Bordeaux, blev der stort set ikke genplantet Malbec, og i dag udgør Malbec en uendelig lille del af druerne i Bordeaux. I Cahors skal den udgøre minimum 70% af de røde vine. Malbec dyrkes også i en vis udstrækning i de øvrige sydvest distrikter i Frankrig. I Argentina har man stor succes med Malbec druen, der trives godt på Mendoza højsletten. Druen betragtes nærmest som nationaldrue i Argentina. Malbec fra Mendoza er mere frugtrige og har en frisk frugtsyre der udvikles i de kølige nætter på højsletten.
Malbec giver typisk kraftige rødvine med en lidt rustik karakter af blomme, tobak, røg og lakrids. Især vinene fra Cahors kan umiddelbart virke lidt lukkede og svært tilnærmelige, og skal typisk have nogle år på bagen, og gerne dekanteres inden servering for at åbne op.
Malbec og madmatch
Her må vi skelne mellem vinene fra franske Cahors og fra argentinske Mendoza højsletten, og se lidt på det lokale køkken.
Cahors
Cahors er kendt for et forholdsvis tungt/ fedt køkken med masser af and, gås, foie gras og linser. De røde Cahors vine passer typisk med de tunge retter med and og gås.
Mendoza
Udover nogle fremragende rødvine, er Argentina kendt for sit kødkvæg. En god saftig Mendoza Malbec er et perfekt match til en rød grillbøf.
Malbec, synonymer
Auxerrois (anvendes typisk i Cahors og Sydvestfrankrig)
Cot |