Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

.
BYO hvad er det?
-

BYO er en forkortelse for “bring your own”, et begreb der anvendes af restauranter hvor man kan medbringe sin egen vin. Det er især populært i Australien, hvor det ofte anvendes af cafeer og restauranter og andre spisesteder der ikke har spiritus/ alkoholbevilgning. I Italien bruges det typisk sammen med de hyggelige “enotecas”, hvor der til en vinforretning kan være tilknyttet et spisested. Der findes forskellige former for BYO. De mest almindelige er:

1. Medbring din egen vin gratis
Her kan du frit medbringe dine egne vine på restauranten. Du betaler udelukkende for maden. Dette er eksempelvis fremgangsmåden på restaurant Romarin i Ryesgade på Østerbro, og restaurant Zafran på Nørrebro.

2. Proppenge
Du betaler en fast pris pr. flaske du medbringer på restauranten. Dette er den mest almindelige form i Danmark. Man kan med mange restauranter aftale selv at have vin med, mod at betale proppenge. Det er ikke alle restauranter der gør det, mens nogle restauranter direkte skilter med muligheden. Proppenge varierer en del, men typisk svarer proppengene til prisen på den billigste vin. Eksempelvis udtaler Bo Jacobsen fra Restaurationen at man er velkommen til at medbringe sin egen vin på Restaurationen mod et propgebyr på 300 kr.

3. Vinbutik tilknyttet til restaurant
De vine du nyder på restauranten købes i en vinbutik der hænger sammen med restauranten.
Restaurant ET i Aarhus har vinbutik og restaurant. Her er dog en vis ekstra avance på vinene når de skal nydes på restauranten og ikke med hjem. De er dog ikke i nærheden af de almindelige restaurationsavancer der liger på 3,4 enddog nogle steder på 5 gange vinens indkøbspris.