Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Anne
Hvilken vine drak de i Matador
Vi har diskuteret hvilken vine vi drak i Danmark i gamle dage, altså før det blev mere almindeligt at drikke vin.

Håber nogen kan hjælpe

De røde var fra Bordeaux, de hvide fra Tyskland
Langt op i det 20. århundrede har fransk vin domineret det danske marked for rødvine, og der har været en stor del hvide vine fra Tyskland. Fra Frankrig har det især været vinene fra Bordeaux og Bourgogne der dominerede det danske marked.

Fransk vin taber terræn
Helt op i 90erne havde Frankrig mere end halvdelen af det danske marked. Midt i 90erne skete der et bemærkelsesværdigt skred, som kom på baggrund af en forbrugerboykot på grund af de franske atomprøvespræninger på Moruroa-atollen i Fransk-Polynesien. Således faldt andelen af fransk vin på det danske marked fra 1995 til 2008 fra 40% til knap 15%. I 2008 måtte fransk vin endda lide den tort at blive overhalet på førstepladsen af chilensk vin på det danske marked. Forbrugerboykotten i 1995 og frem åbnede danskernes øjne for vin fra den øvrige verden, og fransk vin har aldrig genvundet en dominerende position på det danske marked.

Det drak de i Matador
Matador serien foregår i årene omkring 2. verdenskrig, og sandsynligheden peger på at de hvide vine har været god Tysk Riesling og de røde slotsaftappede cru klassificerede Bordeaux vine. Slotsaftappede vine var de fineste. I Matadortiden var det helt normalt at vinhandlerne havde deres egne vinkypere ansat. Vinkyperne tappede bl.a. vinene på flaske fra de fade som vinene ankom i fra Bordeaux. Vinkyperne stod også for at lave egne sammenstikninger af vine, hvor de ofte gik efter at lave vine med Bordeaux karakter. Sherry, Madeira og Portvin har med sikkerhed også fundet vej til de Varnæske gemakker.

I Matadortiden var vin for det bedre borgerskab. I gennemsnit drak den danske forbruger i 1947 3 liter vin, 60 år senere i 2007 var tallet 10 doblet til 30 liter.