Spørg om vin
|
antal kalorier i rødvin Hvormange kalorier er der i rødvin og hvidvin? Er der samme antal kalorier i de forskelige typer vin | |
|
ca. 150 kcal i et glas rød og ca 125 i et glas hvid - varierende efter indhold af sukker | |
|
Hurtigt overblik = 120 cal./125 ml glas Som udgangspunkt kan du fint regne med 120 cal. i et glas tør vin, uanset om det er rød eller hvidvin, vi taler her om glasstørrelse på 125 ml (6 glas pr. flaske). Uddybende svar - afhænger af druesort og vintype I vin kommer kalorierne fra henholdsvis alkohol og sukker. Alkohol indeholder 7 cal. pr. gram og sukker 4 cal., til sammenligning indeholder fedt 9 cal. pr. gram. Alkohol er bare sukker der er omdannet i gæringsprocessen. Så det endelige energiniveau i vinen afhænger mestendels af sukkerindholdet i druerne ved høsten. I nogle vine tilsættes sukker ifm gæring (chaptalisering + dosage ifm mousserende vine), og i hedvine er der typisk tilsat druesprit i processen, så man får en vintype med højt alkoholindhold og høj grad af restsukker, mest kendt er Portvinen. Nedenstående er nogle konkrete eksempler på energiindhold i forskellige vine (pr. glas): Mousserende Bollinger Champagne (tør), 95 cal. Martini Asti Spumante (sød/lav alkohol), 95 cal. Som et kurriosum kan vi oplyse at et glas af Champagnen svarer til 1,5 genstand, hvorimod Astien med det lave alkoholindhold svarer til 0,9 genstand Hvide Crows Landing Sauv. Blanc, 120 cal. Crows Landing Chardonnay, 120 cal. Røde Wolff Blass Cabernet Sauvignon 90 cal. Jackstone Zinfandel 130 cal. Dessert Søde dessertvine af senthøstede druer (Sauternes / Late Harvest etc.), 175 cal. Portvin, 200 cal. På nedenstående link finder du en engelsk hjemmeside hvor du lidt mere præcist kan gå ind og finde konkrete vine/ vintyper og se energiindholdet. I mellemtiden vil vi godt citere fra bogen Kend din vin Kvinde af Nana Wad og Annette Roesbjerg: "Tænk på at to glas vin kaloriemæssigt svarer til en stor skinke/ost sandwich med hvidt brød mayo og det hele. Eller en lille soft ice. Er det her glas det værd" " Vær helt sikker på at du kan lide vinen du drikker eller du har lyst til den" Hvis du tæller kalorier er rådet Fra Nana og Annette at passe på med ikke at bruge dem på et glas ligegyldig, men på et godt glas vin, og her kunne vi ikke være mere enige! Link til hjemmeside med eksempler |
|
|
Det nemmeste er sådan set at følge tommelfingerreglen om, at alkoholiske drikke indeholder 8 kalorier pr. alkoholprocent pr. deciliter. Eksempler: En vin med 14% alkohol indeholder altså 8 x 14 = 112 kalorier pr. deciliter. En øl med 6% alkohol indeholder på samme måde 8 x 6 = 48 kalorier pr. deciliter. Ovenstående er en nem metode, når man skal sjusse sig frem til, hvor mange kalorier der er i en given alkoholisk drik. Det vil dog kun blive et skøn, da beregningen jo ikke tager højde for andre kalorier fra f.eks. restsukker. |
|
|
Er lidt forbavset over denne debat ! Jeg ved ikke hvor mange, der drikker mere end 3 måske 4 glas til en almindelig middag - men det er ikke særlig aktuelt om der 90 eler 120 kalorier i et glas vin. Nææ, mine kære vindrikkere - og især kvinder... I skal kigge på kroppens evne til at forbrænde forskellige kalorier, og den gør det i denne rækkefølge: Først alkohol dernæst sukker og først derefter fedt ! Så kære venner - der er grunden til, at I (og især mange kvinder) syns at I tager på ved at drikke vin - men i virkeligheden gør alkohol blot, at man ikke får forbrændt det fedt man ellers ville ! Husk: Drik ikke vin for sundhedens skyld... men nyd lidt i godt selskab og bliv glad :-) |