Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Sherry typer
Sherry er mere og mere populær både i Danmark og i Verdens storbyer med Sherry smagninger og Sherrybarer. Sherry er alt for overset måske fordi den stadig fejlagtigt forbindes med mormors gamle sherry flaske.

3 hurtige om Sherry:
  • Spansk hedvin fra Andalusien som passer perfekt til Tapas

  • Der findes både tørre Sherry og søde Sherry typer

  • Typisk et blend af flere årgange som blandes efter Solera metoden (se billedet)
Sherry er en hedvin, der fremstilles i den spanske Andalusien region i området mellem de 3 sydspanske byer; Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María. Området kaldes populært "Sherrytrekanten". Sherry kaldes på spansk for Xeres eller Xerez.

Sherry til tapas
Læs hvad vi skrev om “Vine og Sherry til Tapas" her

Lagres i mange år på solera metoden
En god sherry har lagret i mange år på egetræsfade. Det er her at sherryens aroma og smag udvikles, ved hjælp af flor (gærtype), som er en kultur af mikroorganismer der udvikles i fadene som kun er 4/5 fulde. Floren mindsker sukkerindholdet, giver vinen karakter og beskytter mod luften.

Der findes årgangs sherry men den typiske sherry lagres efter solera metoden (kør musen over billedet), hvor Sherryen passerer flere fade af amerikansk eg. Når sherryen tappes fra de nederste fade, erstattes den med sherry fra det næstældste fad, der erstattes fra det tredjeældste fad osv. Det yngste fad fyldes op med ny vin.

Søde Sherry typer
  • Cream og Brown Sherry: Er søde blandinger af fx Oloroso og Pedro Ximénez som laves på tørrede druer

  • Moscatel og Pedro Ximénez (PX): Meget søde dessertvine

Tørre Sherry typer
  • Fino: En helt lys vin som er udviklet under sit lag af flor. Det er den letteste og tørreste af sherry typerne

  • Manzanilla: Lys, livlig og meget tør finotype. Floren er kraftigere end i de andre distrikter. Let bitter. Manzanilla er fino sherry fra kystbyen Sanlucar de Barrameda. Den får smag af den salte havluft, der blæser over bodegaerne der.

  • Amontillado: En tør fino der har lagret igennem mange år så at floren er forsvundet af sig selv. Herved iltes vinen lidt mere og får en ravgylden farve og en duft af hasselnødder. Blød og afrundet smag.

  • Oloroso: Er en anden af Sherryens grundtyper. Den danner basis for alle de søde Sherry typer. Udviklet uden flor. Intens mahogni farve og en meget blød og aromatisk smag.

  • Palo Cortado: Den mest balancerede sherry type. Har det skarpe og bløde fra Amontilladoen og kroppen fra Olorossoen.

Serverings temperatur
Køligt

Sherry holdbarhed efter åbning
Fino og Manzanilla skal drikkes umiddelbart efter åbningen. I Spanien sælges disse ofte i halvflasker og drikkes kun samme dag som de åbnes. Amontillados og Olorosos holder lidt længere. De sødere typer fx PX og Cream Sherry kan holde flere uger.