Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Vin til konfirmationen

3 hurtige tips til valg af vin til konfirmation

Generelle anbefalinger
  • Vælg vine der passer den brede smag

  • Vælg vine i et moderat prisleje

  • Vælg sikre vine fra kendte producenter eller vine du kender i forvejen

  • Sats lidt ekstra på dessertvinen


Tænk på hvem din målgruppe er. Gæsterne ved denne type fester spænder som oftest vinmæssigt bredt. Gæsterne sætte gerne pris på et godt glas vin, men omvendt er det ikke her du skal eksperimenter med de store og specielle vintyper som god Bordeaux, Barolo, Ribera del Duero og heftige fadlagrede rødvine. Langt de fleste gæster sætter pris på et harmonsik og ligetil glas vin. Ved at vælge de rigtige vintyper, kan du ramme bredt, så både den almindelige samt den nørdede vindrikker kan få et glas vin der passer til maden.

Lidt mere og konkrete forslag:

Velkomstvin
Mousserende vine er altid et hit. Med tanke på at der til en konfirmation er en del unge mennesker, vil vi anbefale at du køber 2 typer. Henholdsvis en sød og en tør/ halvtør mousserenede. Blandt de søde mousserende er især den italienske Asti Spumante populær, og til den tørre er der et rigt udvalg af f.eks. franske “Cremants” fra eks. Bourgogne og Alsace til omkring 60 kr. flasken.
Eksempel på en Cremant: klik her

Hvidvin
Vælg vine med en smule fylde. Chardonnay, Pinot Gris og Riesling er vine der generelt passer den brede smag. De må godt være let fadlagrede, men ikke for tunge. Pas på med for lette urteagtige vine med høj frugtsyre, mange betragter disse vine som “sure”, eksempelvis en Sauvignon Blanc og en Frascati.
Eksempel på en Chardonnay: klik her
Eksempel på en Riesling: uv15-2013

Rødvin
Vælg en god frugtrig ikke for kompliceret vin, med blød garvesyre og gerne med lidt alkoholsødme. Vinene fra det sydlige Rhone, kendetegnet ved et højt indhold af Grenache er perfekte til denne type fester. De passer bredt til næsten alle typer mad, og langt de fleste vindrikkere finder fornøjelse ved disse vine. Alternativt kan man finde spanske eller andre sydfranske vine med Grenache/Garnacha druen som hoveddrue. Den californiske Zinfandel har nogle af de samme egenskaber, den er dog lidt mere fed, og nogle vil finde den lidt for voldsom/ sødladen i stilen, men den rammer bredt. Zinfandel er synonym med syditalienske Primitivo. Oversøisk Shiraz i et moderat prisleje rammer som regel også bredt.
Eksempel på Cotes du Rhone: klik her
Eksempel på Primitivo: klik her

Dessertvin
Meget afhænger af desserten. Det er meget populært at skænke hvide dessertvine. De kan være fine valg til frugtdesserter, men falder nemt igennem hvis der er tale om chokoladekager, is og andre lidt mere fyldige desserter. En vin der kan ramme såvel frugtdesserten som chokoladedesserter en den italienske mousserende Brachetto. Ellers kan vi anbefale en god Banyuls der er lidt lettere i stilen end Portvin, eller hvis du vil være lidt drisitg en intens sød spansk Pedro Ximenez sherrytype. Generelt giver det pote at ofre lidt ekstra på dessertvinen. Det er cluet på middagen, og der drikkes ikke store mængder, og det er en vin der tit vil blive lagt mærke til.
Eksempel på Brachetto: klik her
Eksempel på Banyuls: klik her


Lidt flere tip til din succes:

Serveringstemperatur:
Sørg for at vinene skænkes ved en lidt lav temeperatur. Temperaturen stiger hurtigt i glasset når det står på bordet. Generelt skænk hvidvin omkring de 6-8 grader, rødvinen omkring 15 og det samme med dessertvinen. Vinene vil virke meget mere friske og læskende hvis de har en lidt lavere temepratur.

Glassene:
Det er vigtigt at glassene ikke er for små. Selv hvis du skænker en stor vin i små glas, vil den ikke kunne udfolde sig. Vin vinder ved store glas. Mest udtalt er det når dessertvinen skænkes af bittesmå glas. Man får ingen chance for at nyde alle de gode aromaer. Skænk gerne dessertvinen i hvidvinsglas, det giver en meget bedre oplevelse, og husk der kan godt være lidt i et stort glas (det ser iøvrigt også meget mere eksklusivt ud!).
Antal flasker:
Det er naturligvis meget forskelligt, men som udgangspunkt kan man regne med 1 flaske hvid til 4-6 personer og en flaske rød til 2 personer. Velkomstvin som med hvidvinene. Dessertvin, typisk en flaske til 10 personer.

Lav en aftale om at levere ubrugte flasker retur:
Mange leverandører tager ubrudte flasker retur.

God fest

Se også vores store temasmagning af festvine

Bedste festvin under 60 kr.

Bedste festvin over 60 kr.
.