Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Kraftig rødvin, hvad vil det sige at en rødvin er kraftig?

Man hører ofte udtrykket "kraftig rødvin", men hvad gør en rødvin kraftig? Kraftig rødvin har et højt indhold af smagsstoffer, garvesyre, farve og struktur.

Druesorterne er vigtigst
Først og fremmest handler det om druesorterne der anvendes. Nogle druer giver typisk mere kraftig rødvine. Et eksempel på en kraftig rød druesort er Cabernet Sauvignon druen. Cabernet Sauvignon har et meget tykt drueskind - og det er netop i drueskindet at langt de fleste aromastoffer og ikke mindst garvesyren befinder sig. Udover at have et forholdsvis tykt drueskind, er druen i forvejen ikke særlig stor, det betyder at der er en stor mængde drueskind i forhold til most i Cabernet Sauvignon druen. Pinot Noir er mere kendt for at give elegante vine - Pinot Noir druen har netop et tyndt drueskind.

Eksempler på kraftige druesorter:
- Cabernet Sauvignon
- Syrah
- Malbec
- Tempranillo

Mellemkraftige:
- Merlot
- Zinfandel
- Grenache
- Sangiovese

Lette / elegante:
- Pinot Noir
- Gamay

Dyrkning, høstudbytte og årgang
Dyrkning har stor betydning for koncentrationen i vinen. Eksempelvis kan vinbonden bevidst holde høstudbyttet pr. vinstok nede, således at de druer der er tilbage på vinstokken får mere saft, kraft, næring og koncentration - altsammen noget der har betydning for vinens endelige udtryk. Tørke eller regn, især i perioden op til høsten har afgørende betydning for vinenes koncentration. Er der sol og tørke, vil druerne beskytte sig ved at drueskindet bliver tykkere og kraftigere - er der meget regn vil saftspændingen og vandindholdet i druerne stige, og dermed falder koncentrationen af smagstoffer, garvesyre, farve mm.

Vinifikation og lagring
Vinmageren kan ved hjælp af forskellige teknikker vælge at øge koncentrationen i vinen. Et klassisk eksempel er fadlagring. Egetræsfadet tilfører vinen såvel garvesyre som smagskomponenter - begge ting der er med til at give vinen et mere kraftigt udtryk. Under fadlagringen fordamper ca. 5% af vinen - en fordampning der er med til at øge koncentrationen i vinen. Amaronemetoden er en anden teknik hvor man øger koncentrationen i vinen ved at lade druerne lufttørre førend de gæres. På denne måde opnås en mere kraftig og fyldig rødvin.
Troels
Er en kraftig rødvin ikke en vin med højt alkoholniveau?
Barolo er vel også en kraftig rødvin, selv om den er meget lys i farven?
Kraftig rødvin er normalt ikke en betegnelse, man bruger i vinverdenen.
Man kan derimod tale om, at en vin er fyldig (høj alkohol), koncentreret/ekstraheret eller at den er meget intens (høj kvalitet med tydelig duft/smag og karaktér).
Bruno Toxwenius
Burde i ikke også nævne Rondo som en drue der giver "kraftig" rødvin. ?
Det kan godt være der ikke er nogen stor produktion af vine lavet udelukkende eller baseret på Rondo.
Men derfor bør druen nævnes alligevel, og især fordi det er én af de sorter der med fordel kan dyrkes i Danmark.
Rondo fortjener mere omtale og eksponering end det er tilfældet for nuværende.
Mine egne 26 stokke giver gennemsnitligt 26 flasker, særdeles "kraftig" rødvin, lavet på 100% Rondo. Farven er dybrød, nærmest blåsort, næsten ligegyldigt hvor meget vinen fortyndes.
Jeg laver alle mulige andre krumspring ved dyrkningen, vinifikationen og lagringen, som yderligere koncentrerer vinen.
Jeg kan slet ikke få den kraftig nok. En smagssag selvfølgelig.

Eet mere nuanceret blik
Tak til Troels som på aov.dk har uddybet forklaringen, og spørger om ikke alkoholniveauet har betydning, og nævner Barolo som eksempel på en kraftig vin der er lys i farven. En anden læser nævner Rondo som en druesort der giver kraftige vine.

Oprindeligt blev der spurgt til “kraftig rødvin”. Man kan diskutere om begrebet “kraftig vin” er en korrekt betegnelse, og om ikke “fyldig” og “koncentreret” ville være mere korrekt.

Lys rødvin kan også være kraftig
Ingen regel uden undtagelser! At en vin er mørk betyder ikke automatisk at den også er fyldig. Omvendt kan lyse vine have megen fylde. Barolodruen Nebbiolo er godt eksempel. Det er en vin med masser af garvesyre, fylde, smag og struktur. Det er en vin der kan være særdeles intens. Der er dog ikke så meget farve i drueskindet, og derfor er Barolo forholdsvis lyse i det.

Kan Rondo give kraftige vine?
Der spørges også til Rondo. Rondo, den mest plantede røde sort i Danmark, er en klon der beslægtet med Pinot Noir. Pinot Noir giver normalt elegante vine. Alligevel kan Rondo være kraftig vin. Der er eksempler på danske vinproducenter der tørrer druerne, som med Amarone, hvorved koncentrationen af smagsstoffer intensiveres. En anden måde at øge koncentratione
Mange af de vine vi betegner som kraftige har et højt alkoholniveau

Et højt alkoholniveau er med til at forstærke smagsindtrykket i mundhulen. Mange af de vine vi betegner som kraftige har også et højt alkoholniveau, eksempelvis italienske Amarone, australske Shiraz, og andre oversøiske vine (denne uges viner “Alfredo dried grape Shiraz” er et godt eksempel på en vin hvor vinmageren er gået efter et kraftfuldt udtryk).

Oversøiske vine er en meget bred term i vinens verden, men oftest forbinder vi dem med vine der er dyrket i områder med masser af sol og varme. Druer dyrket i områder med sol og varme vil typisk have et meget tykt drueskind der beskytter mod solens stråler. Det tykke drueskind giver masser af farve og aromastoffer til vinen. Druerne har typisk et højt sukkerindhold og dermed får vinen et højt alkoholniveau. Man kan ikke entydigt sige at der er en direkte sammenhæng mellem højt alkoholniveau og kraftig vin, men der er en tendens til at dette er tilfældet.