|
Hvilket rødvinsglas vinglas skal jeg vælge - har det betydni
Rødvinsglas. Vi bliver ofte spurgt om hvilket vinglas man skal vælge. Det er et rigtigt godt spørgsmål hvortil der ikke er noget nemt svar, med mindre man er vinglas producent som svarer: Vi har et perfekt vinglas til hver druetype
Men det er de færreste som investerer i 12 x Pinot Noir glas, 12 x Cabernet Sauvignon glas, 12 x Shiraz glas o.s.v.
Kan man virkelig smage forskel?
Det korte svar er JA, og vi må erkende at selv vand smager forskelligt afhængig af vinglassets udformning. Dette blev med stor entusiasme og sans for den tekniske forklaring demonstreret da Alt om Vin deltog i en Glassmagning med Georg Riedel som står bag et af de største mærker indenfor professionelle vinglas, Riedel.
Efter de første 20 min af præsentationen havde vi stadig kun smagt vand, men allerede nået til aha oplevelsen af at selv vand kan smage forskelligt afhængig af glassets udformning.
Tyngdekræften Tekstur Flow
Tyngdekræften får væsken til at løbe ned i munden, men glassets udformning kontrollerer flowet ind i munden til tungen, siderne og helt bag i munden. Et Pinot Noir glas sikre at flowet af vin rammer tungen fronten først hvor et større Cabernet Sauvignon glas sikre at flowet rammer bredere i front, sider og bag samtidig. Og når man samtidig ved at tungen er indelt i zoner der registrerer de forskellige smagselementer - forrest registreres sødme - siderne forrest syre - siderne bagerst salt - bagerst bitterhed, forståe man at vædskens flow på tungen har en betydning.
Vores praktiske smags oplevelser bekræfter teorien og Pinot Noir glasset var klart det bedste til Pinot Noir. Da vi smager Pinot Noir i Cabernet Sauvignon glasset oplever vi klart at vinen er mindre kompleks som om vi springer nogle lag af oplevelse over.
Kompromiset
Hvis du virkeligt er til store dyre Bordeaux vine skal du naturligvis også ofre penge på et glas der kan matche disse vine. Men er du mere til et bredt udsnit af vine skal du finde et godt kompromis som alle de store glasproducenter tilbyder.
Husk at den største gevinst kommer ved at bruge et rimeligt egnet vinglas hvor vinen kan slynges rundt og som har en form der gør at bouqueten koncentreres mod næsen. Husk dernæst ikke at hælde for meget vin op i glasset og at servere vinen ved den rette temperatur.
Kom med til glassmagning og bliv overbevist
Som du nok fornemmer var vi virkeligt begejstret for glassmagningen som vi varmt anbefaler. Hvis du har fået mod på at prøve en glassmagning afholder HJ Hansen jævnligt disses smagninger, som du kan finde i aov-kalenderen. Næste chance er 13 marts 2013 på Østerbro. |