Spørg om vin
|
God vin til at drikke uden mad Hvilke egenskaber skal en vin have for at den er god alene? | |
|
De vine, som med en fordel kan nydes afkølet under parasollen på terrassen eller foran pejs i vinterkolde, uden at man behøver en eller anden form for fast føde - er dessertvine. Og de skal være relative lav (8-10%) alkohol. Hugh Johnson, den britiske vinskribent, har sagte engang : "Tokaji Aszu er vinen, jeg ville tage med på en øde ø. Den er alt, hvad en vin kan være undtagen rød." Trods at UNESCO har gjort Tokaj vindistriktet til verdens kulturarv, som den første naturlige dessertvin i verden og være verdens ældste appellation siden 1737, desværre blev overset det herhjemme selv af de fleste vinskribenter- med al respekt for udtagelsen. I følge kronologi rækkefølge så kom på bordet den tyske-østrigske Auslese, Beerenauslese, den franske Sauternes, Vendange Tardive, Grains Nobles , den italienske Vin Santo og selvfølgelig en række lignende vine fra steder som Spanien, Sydafrika, Australien og USA. |
|
|
Vi vil fokusere lidt på rødvinen, da det som regel er den mest populære af vinene, men også den der normalt har det sværest ved at stå alene uden mad. Leder du ikke efter en rødvin kan vi anbefale at kigge forbi vores emne om terressevin her Lad os starte med hvad er en god madvin? En god madvin skal typisk have fylde, struktur og et godt syrebid der kan virke mundrensende. Madvine kan godt virke voldsomme / strenge hvis de får lov at stå alene. Især europæisk vin er en udtalt del af hele madkulturen, og mange af de klassiske vine, eksempelvis Bordeaux, Rioja, Brunello, Barollo osv. er vine der har det bedst med modspil fra mad. Når vi leder efter rødvine der kan stå alene, gælder det mere om at finde en frugtdreven vin med rund og glat struktur, en såkaldt easygoing vin solmoden vin med en lille smule sødme. Det er en god ide at kigge oversøisk efter disse pleaservine - især Chile er kendt for at lave vine med en rund og glat struktur. Californisk Zinfandel og australsk Shiraz kunne også være et par gode bud, men pas på med at de ikke bliver for voldsomme, undgå de tunge fadlagrede af slagsen. Gå efter de frugtdrevne vine. Europæisk kan du kigge efter Grenache baserede vine, eksempelvis Cotes du Rhone, Sydfranske og Spanske. Igen skal du passe på med de tunge fadlagrede af slagsen. Og for guds skyld, sørg for at du holder vinen på et relativt køligt niveau, ca. 16 grader, da vinen ellers nemt vil opleves vulgær og kvalm. |