Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Jacob
Vin til stenbiderrogn
Hvilken vin til stenbiderrogn. Er der en der kan anbefale vin til stenbiderrogn? Jeg havde tænkt klassikeren, blinis, cremefraiche, rå løg og rogn.

Vi anbefaler:
  • Sauvignon blanc

  • Koldklima Chardonnay, ikke fadlagret

  • Knastør Riesling

  • Tør Champagne /Cava

  • Generelt friske tørre ikke fadlagrede hvidvine


Stenbiderrogn kaldes af nogle for "Nordens kaviar", det er nu noget af en tilsnigelse. Stenbiderrogn er let og frisk og salt i smagen. Stenbiderrogn har sæson februar til april, og er en rigtig forårsbebuder.

Kaviar og Champagne er et klassisk match. Når det drejer sig om stenbiderrogn skal vi være lidt mere forsigtige. Du efterspørger vin til den klassiske ret hvor stenbiderrogen serveres med blinis, cremefraiche og rå løg. Det er en let og frisk anretning med fine smagsnuancer. Vinen hertil må ikke blive for dominerende, det skal gerne være en vin der går med retten og ikke mod. Dvs vi skal finde en frisk og ikke for tung og fed vin.

En frisk Sauvignon blanc fra Sancerre er et godt match, eller måske en ikke fadlagret eller kun ganske let fadlagret koldklima Chardonnay. Chardonnay har det nemlig med at blive med fed og cremet under varmere himmelstrøg. Klassisk koldklima Chardonnay er en Chablis, men eksempelvis også en chilensk fra Casablanca valley. Champagne "blancs des blancs" er lavet udelukkende på Chardonnay, og Champagne er i særdeleshed et koldklima område for vindyrkning. Boblerne i Champagnen matcher æggene flot. Du skal i givet fald vælge en pivtør Champagne, altså en "Brut", og den skal ikke være for tung og kompliceret, så undlad at bruge penge på en "Vintage" (du kan læse meget mere om de forskellige Champagnetyper HER).

Generelt skal du vælge ikke for kraftige hvide vine, og de skal være knastørre. Riesling, Frascati, Verdejo, Grüener Veltliner kan også være fine ledsagere.

Mvh

Alt om Vin

Frederiksberg C
Vi anbefaler en frisk og ikke fadlagret hvidvin, men dog en vin med en del syre, så den "æggede" smag af rogn kan blive renset fra mund og svælg.

Selv ville vi vælge en mousserende knastør CAVA "Brut nature". Det er en meget forfriskende mousserende der vil være en glimrende ledsager. Hvis du hellere vil have en "stille" bordvin er en frisk Sauvignon Blanc et godt valg.

Konkrete anbefalinger:

Jane ventura Cava Brut Nature til 89 kr
Flot tør cava på: 30% Macabeu, 30% Xarel•lo og 40% Parellada, der er helt typiske druer for cava i Penedes.

Fermenteret ved 15ºC i 4 uger. Herefter 20-30 mdr. på flaske, hvor gæringen sker. Ingen sukker tilsat.

Serveres ved 5-7 grader. Passer til velkomstdrink, men især til skaldyr og fisk.

89 point af Penin.

Stony Brook Sauvignon Blanc 2008 til 69 kr. aktuelt på tilbud til 59.
Velegnet til stenbiderrogn. 100% Sauvignon Blanc og husets basis hvidvin. En meget ligefrem vin med duft af blomster samt frisk og fyldig i smagen.

De maksimale 5 stjerner af Vinavisen.dk i maj 2010: "En dejlig, fyldig og frisk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. Den er tør uden at knække, har masser af frugtsmag og behageligt krydrede noter."

Vinene kan købes i vores butik på Frederiksberg eller i vores WEBSHOP