Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Trine
Hvorfor er Champagneglas høje og slanke?
Champagneglas. Er der en speciel grund til at champagneglas er høje og tynde? De er elegante men betyder det noget for champagne smagen?

Der findes 2 klassiske typer Champagneglas.
1. Flûte - det høje slanke
2. Coupe - det bowleformede

Flûte giver uden sammenligning den bedste Champagneoplevelse. Boblernes pirren i næse og svælg koncentreres i det høje slanke flûte, hvorimod boblerne i Coupe glasset opleves mere diffust. Det samme gælder for vinens aromaer, der koncentreres i “flûten”. Har du ikke Champagneglas, kan et slankt hvidvinsglas være et godt alternativ.

Ovenstående gælder naturligvis for alle typer af mousserende vine såsom, Cava, Prosecco, Spumante, Cremant, Sparkling mm.

Husk at for at fuldende oplevelsen, skal vinen altid serveres ved rette temperatur, mousserende vine skænkes omkring 6-8 grader, dyre Vintagechampagner en anelse højere.

Facts og historie for den nysgerrige

Facts
I en flaske Champagne er der ca. 9 gram indlejeret kuldioxid, som ved stuetemperatur svarer til ca. 5 liter bobler.

De 9 gram indlejret kuldioxid giver et atmosfærisk tryk på ca. 6 atmosfære i Champagneflasken

På dette link kan du læse meget mere om karakteristika og teknikker ved fremstilling af Champagne og mousserende vine.

Hvis du vil vide mere om glas, kan det være en god ide at checke glasproducenterne Riedel og Spiegelaus hjemmesider. Især Riedel har glas til alle tænkelig vine og lejligheder. Eksempelvis har Riedel lavet særskilte glas til hhv. ung og til moden Bordeaux vin. Spiegelau er også anerkendt for deres høje kvalitet, og til lidt mere overkommelige priser.

Historier og sjove links
Det siges at Marie Antoinette og Madame du Pompadour med deres bryster lagde form til Coupeglasset. Inspireret af dette lavede Spumante producenten Pittaro tilbage i 2003 en konkurrence hvor vinderen fik udformet et glas efter egne brystmål! Link til Pittaro klik her.

Et Champagnetårn kan være en festlig oplevelse. Verdensrekorden er på 39.000 glas, men man kan også lave mindre tårne (5 glas og opefter). Se videoklip af verdens største tårn og lær at bygge dit eget her.
Tænker at de 6-8 grader opnåes ret hurtigt efter at vinen er hældt op. Jeg snupper altid en flaske direkte fra køl og op i glasset. Ingen grund til at lade en god flaske stå og lumre. Der er jo ikke sket nogen skade ved at starte for køligt.

Som det også nævnes i en artikkel er Prosecco ofte en god indgang til at drikke tør mouserrende vin. Den er sjældent så markant som fx Cremant de bourgonge eller Alsace.
Mange gæster sætter pris på tør mouserrende vin som appertif, men er ofte "dårligt" opdraget med sød Asti til enhver lejlighed og apetiser. Nogle gange skal de bare udfordres lidt.
Ps. elsker også selv asti på rette tid og sted.
Frederik www.VinKreutzer.dk
Et lille indspark til glasdebatten. Jeg er som udgangspunkt enig i at flûte er de mest egnede glas til mousserende vine.

Dog har jeg stor succes med at bruge et traditionelt Bourgogneglas, når jeg drikker "store" Champagner. Her føler jeg at aroma og kompleksitet kommer bedre til sin ret. En stor Champagne er grundlæggende en stor Bourgognevin, blot med bobler der slet ikke fiser af i et lidt større glas.

Dette blot ment som inspiration, til dig der drikker en lidt for ung Vintage Champagne, en kompleks Blanc de Blancs eller en anden stor Cuvée.

God påske - med masser af bobler.

Frederik Vinkreutzer.dk