Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Andrea
Vin til lam?
Jeg skal bruge et par flasker vin til en lammeret næste weekend men har en så tidspresset uge, at jeg må ty til noget fra lageret. Vi har netop købt et par flasker Châtelain Madame 2009 Cortières de Nimes, som er en Rhône-vin bestående af lige dele Syrah, Grenache og Garignan. Der står i beskrivelsen, at den er 'krydret til den lette side'.

Vil du tro, at den går an til en forholdsvis mildt krydret og langtidssimret lammeret?

Og mere generelt - er der druesorter, som ofte går godt til lammekød?

Hej Andrea

Den korte og direkte version:

Braisseret lam
Sydrhone
Moden Rioja og Ribera del Duero
Moden Saint Emilion
Moden Barolo
Chianti

Lammekølle / grillet lam
Nordrhone (Syrah druen)
Yngre Sydrhone vine
Australsk Shiraz
Rioja og Ribera del Duero (Tempranillo)


Den uddybende beskrivelse
Lammekød er meget fint i smagen, og tilberdeningen er afgørende for valg af vin, og naturligvis også tilbehøret. Du skriver at du langtidssimrer lammet og krydrer mildt. Hertil ville vi vælge en vin der ikke er for dominerende. Din Costieres des Nimes vil være en glimrende ledsager, og er generelt god til lam uanset tilberedningsmetoden, da Grenache druen giver en meget frugtrig og “glat” vin. Skulle vi anbefale nogle alternativer ville en moden Saint Emilion på Merlot druen helt sikkert også kunne matche din ret, eller sågar en moden Barolo på Nebiolo druen. Det er også svært at komme udenom de Spanske Tempranillo vine, især Rioja, men også Ribera del Duero vinene, men igen skal de være modne, så du ikke får for hård en garvesyre til det fine lammekød. Favoritten hos Alt om Vin vil nok være den modne Barolo.

Du spørger til vin generelt til lam. Hvis vi taler den traditionelle lammekølle med hvidløg og rosmarin, så kan du vælge vine med lidt mere kraft og garvesyre. Lammekøllen er med denne tilberedning mere kraftfuld i smag, og det brankede fedt kan godt tåle modspil fra vinens garvesyre. Til denne tilberedning kan du igen bruge din Sydrhone vin, gerne en “ung” af slagsen”, da Syrah druens og til dels Mourvedre druens garvesyre giver modspil til fedmen i retten og renser gummerne. Til lammekøllen, og til grillet lam kan du med fordel kigge oversøisk, og vælge f.eks. en australsk Shiraz. Australsk Shiraz er ofte kraftige vin med masser af koncentration, fylde, garvesyre og frugtsyre, og er de fadlagrede kommer der en masse aromaer af tobak, chokolade og røg med ind i billedet. Struktur og aromaer der egner sig rigtig godt til det brankede kød og fedt. Favoritten hos alt om vin til lammekøllen ville nok være en god Chateau Neuf du Pape fra Sydrhone.

Velbekomme. Og lad os gerne høre om din Costieres des Nimes passede til din ret.

mvh

Alt om vin
Andrea
Tusind tak for det detaljerede svar :-)