|
Vin til julemaden, hvad skal du servere?
Julemaden stiller store krav.
Det er langtfra alle vine der kan matche den brede smagspallette af fed and eller flæskesteg, sprødt salt skind/svær, syrlig rødkål, sukkersøde kartofler, og kraftig intens sauce. Aov kommer her med nogle gode sikre bud.
Generelt
Det skal være en kraftig og frugtrig sag, med god fylde og struktur, dog ikke for stringent garvesyre. Den må gerne være alkoholrig, da det giver lidt sødme der kan spille mod syren i rødkålen, og hvis vinen opfattes for tør, vil den opleves deciceret sur i sammenhæng med de brunede kartofler. - Sydrhone
Gerne en Villages eller bedre, f.eks Chateau Neuf du Pape. Det er vel nærmest det bedste bud overhovedet.
- Amerikansk Zinfandel
Masser af frugt og højt alkoholindhold, + den krydrede smag gør en god Zinfandel til et absolut godt bud på en julevin.
- Amarone / Ripasso
Amarone er vel nok den mest anbefalede julevin. Det er uden tvivl et godt match, men altså ikke det eneste match. Den lidt lettere Ripasso kan også være et godt bud
- Oversøisk Pinot Noir
En kraftig og alkoholisk (14%+) oversøisk Pinot Noir vil være en fantastisk ledsager til julemaden. Her skal du nok spørge lidt til råds hvis ikke du er så kendt med disse vine. Vi er oppe i de noget dyrere vine af slagsen, men belønningen er enorm hvis du finder den rigtige.
- GSM
GSM vine (Grenache-Syrah-Mourvedre) er oversøiske vine, typisk fra Australien der er inspireret af vinene fra Sydrhone. Så hvis ikke du er til de franske Chateau Neuf du Pape er GSM et glimrende oversøisk alternativ. Vin til ris a la mande"
Læs om vinene til ris a la mande", og flere gode råd ifm. julevin på dette link
|