Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Amarone della Valpolicella, hurtigt overblik
Amarone della Valpolicella:
  • Kommer fra Veneto distriktet i Norditalien
  • Kraftig alkoholrig vin lavet på tørrede druer
  • God vin til julemad


Amarone, eller mere korrekt Amarone della Valpolicella, er den nok mest kendte Italienske vin. Amarone kommer fra Valpolicella distriktet i Veneto regionen. Amarone laves på de 3 italienske druesorter, der også anvendes i den generiske Valpolicella vin, Corvina, Rondinella og Molianara.

Den store forskel fra den generiske Valpolicella, og Valpolicella Superiore er at druerne til Amarone tørres inden gæring. Oprindeligt blevet druerne tørret på måtter under halvtag, men i dag foregår tørringen under langt mere kontrollerede former, og foregår således i store "tørrerum". Under tørringen fordamper 30-40% af vandindholdet i druerne, og den resterende most bliver koncentreret og sukkerindholdet naturligt højt. Syrestrukturen og garvesyren i drueskindet udvikler sig ligeledes under tørringen. Først efter endt tørring sættes den alkoholiske gæring i gang. Amarone gæres til en tør rødvin. Teknikken giver koncentrerede vine, med et højt alkoholindhold, minimum 14%, men typisk 15-16%, og nogle gange helt op til 18%. Garvesyren og frugtsyren bliver mere blød og mild end i de generiske Valpolicellavine. De tørrede druer giver vinen et lidt rosinagtigt præg.

Recioto della Valpolicella er en sød variant af Amarone. Recioto laves ved at stoppe gæringen af Amaronen mens der stadig er en del restsukker tilbage i mosten.

Amarone blev i 1990 udvalgt som en kvalitetsvin i klassen DOC, og i 2009 ophøjet til DOCG. Amarone er blevet enormt populær, og efterspørgslen på vinen har været med til at produktionen er 3 doblet på bare 20 år. Bl.a. de nye teknikker for tørring har været med til at muliggøre forøgelsen i produktionen.

Amaronens popularitet betyder at flere og flere kopierer teknikken med at tørre druerne. Og vi ser flere og flere vine på markedet hvor vinen er lavet med denne teknik, også vine på andre druer end dem vi kender fra Amarone. Således laves en del vine med Merlot og Cabernet Sauvignon på denne teknik.
.