|
Takt og tone ved vinsmagning
3 hurtige om vinsmagning
- Giv plads, træk lidt væk når du har fået skænket
- Hvid før rød før sød. Billig før dyr
- Spyt ud, så du også kan vurdere de sidste vine
|
|
Den helt generelle regel når du går til vinsmagning er at vise hensyn. Hav respekt for at der er andre end dig der gerne vil have en oplevelse, respekter udskænkeren, der gerne vil præsentere sine vine og ofte brænder for det.
Ved standen
Når udstilleren har skænket sin vin, skal du trække lidt væk fra bordet og lade andre komme til. Ved at trække væk får du også mere ro til at koncentrere dig om vinen i glasset. Hvis du har spørgsmål til vinen, så henvend dig gerne til udskænkeren for at høre mere, dette kan ofte gøres ved at stille sig lidt til siden, og give plads til at udstilleren kan skænke til andre gæster.
Spyt ud og husk vand og brød
Det er dårlig pli at drikke sig fuld ved en vinsmagning. Du får væsentlig mere ud af smagningen ved at spytte ud undervejs. Hvis du holder stilen, er udstillerene også mere motiverede for at delagtigøre dig i de gode oplevelser ved nogle af de dyrere vine. Husk i øvrigt at drikke vand undervejs, og brød er også en god måde at neutralisere smagsløgene.
Rækkefølge
Når du smager på vinene er det ideelt at starte ud med at smage de hvide, dernæst de røde, og til sidst de søde. Under alle omstændigheder skal du gemme at smage på de søde vine til sidst på smagningen. Det er næsten umuligt at smage på tørre vine efter man er gået i gang med de søde. Gå gerne flere runder mellem udstillerne.
Ubetinget skal du starte med de billigere vine, og gå op i kvalitet. Hav forståelse for at udstilleren har en interesse i at præsentere dig for de mere prisvenlige vine, da det jo er dem der sælges flest af.
Parfume
Vi bliver lige nødt til at have det med. Stærkt duftende parfume er en absolut dødsynd ved en vinsmagning. Ikke noget med at tage et fransk bad inden en vinsmagning, det ødelægger oplevelsen også for de øvrige gæster.
Professionelt
Blot som en lille oplysning. Professionelle vinsmagninger foregår i laboratorielignede miljøer. Hvide lokaler, små vaske og masser af vand. Omgivelserne skal være så neutrale som muligt, for at sikre at al opmærksomheden rettes mod vinen. Så hysterisk skal man ikke være ved alle de mange spændende store smagninger, men et minimum af takt og tone giver alle en bedre oplevelse.
Vi ses derude til én af alle de mange gode vinsmagninger.
|
|
Helt enig i det første og sidste råd. Jeg er til gengæld helt uenig i det andet. Der er god idé i at skifte mellem hvide og røde. Særligt hvis man smager for mange røde i træk tørrer munden helt ud af tannin. Så frisker en hvidvin op med sin rensende syre og man klar til at smage videre. Hav evt. to glas med rundt, hvis det er muligt.
Hvis jeg skal smage og danne mig et indtryk af mere end 100 vine i løbet af få timer, har jeg fundet ud af, at jeg kun kan holde sanserne skarpe, hvis jeg hele tiden skifter mellem de forskellige typer (og selvfølgelig spytter alt ud) |
|
Hej Troels
Tak for dit fine input, som vi sagtens kan følge. Men helt uenig er du vel ikke? Vi er med på at en hvid indimellem kan friske ganen lidt op, men når man er gået i gang med de røde er det nogle gange svært at få alle de fine nuancer i en hvid med.
Men mht at de søde kommer til sidst går jeg ud fra at du er helt enig? Det er efter vor opfattelse en "dødsynd" at smage på de søde vine indimellem alle de tørre. De sødeødelægger totalt smagesansen overfor de tørre vine. De søde hører til som det sidste på en vinsmagning - vinsmagningens dessertrunde!
Endnu engang tak for det meget fine og korrekte indlæg, og det meget relevante forslag om at have 2 glas med rundt.
mvh
Alt om vin |
|
Det med at trække væk fra bordet efter man har fået skænket op, det er et mægtig godt råd, meeen det afhænger af det setup som smagningen stiller til rådighed. For alt for ofte står spyttespanden inde på det bord du lige er gået væk fra og så står du med munden fuld af vin, som du gerne vil spytte ud, Men du kan ikke komme af med vinen i munden, fordi der nu står en kødrand af andre vinsmagere og blokkerer for adgangen til spyttespanden! Hvad gør den erfarne smager i det tilfælde? Han bliver selvfølgelig stående inde ved smagebordet og helst i nærheden af spyttespanden. Derfor kommer der ikke den cirkulation, som er så nødvendig for at flest mulig kan få lov til at smage på vinene. Samtidig vil mange af dem der skænker vinene hellere end gerne tale om deres vin med en enkelt kunde, frem for at skænke op til flere andre kunder, der bare står og venter på at komme til at smage, men ikke får den nødvendige opmærksomhed fra "sælgeren", fordi han er alt for travlt beskæftiget med at tale om sin egen vin.
Der er selvfølgelig løsninger på dette.
1. Sørg for at have en person, der er dedikeret til hele tiden at sørge for at betjene smagerne, men ikke at tale om vinene bort set fra oplysninger, der kan identificere vinen.
2. Placer store spyttespande/tønder mindst 2 meter væk fra smagebordene (der må også godt være spyttespande på bordene).
Disse to helt grundlæggende tiltag vil sikre at der kommer det helt nødvendige flow, så flest muligt kan smage vinene. Det triste er at mine erfaringer med smagninger peger på at det kun er enkelte smagninger, hvor sker og som regel er det kun punkt 2. (der er det vigtigste) som er opfyldt. Phillipson er en af de arrangører, der som regel til sine større smagninger på fx. Børsen fylder punkt 2. |
|
Hej Lars
Tak for dit meget fine og rigtige indlæg. Som du beskriver har arrangøren en stor del af ansvaret for at logistikken kommer til at gå op. Og ja det er jo ofte sådan at man godt vil tale lidt med producenten /udstilleren, og din beskrivelse af arbejdsdelingen mellem 2 personer ved den enkelte stand er meget rigtig.
Lad os håbe at arrangørerne følger med i denne tråd, det er altid dejligt at komme til de smagninger hvor man fornemmer der er tænkt på logistikken - og det giver bare en hel anden og mere professionel oplevelse når denne ting også er på plads.
/redaktionen |