Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

inna
dyb bund = god vin?
Jeg vil gerne teste en vin myte jeg engang har hørt. En vin hvor bunden "går langt op" altså er dyb i bunden skulle være bedre end vine hvor bunden er næsten flad? Er det rigtigt?

Venlig hilsen en der ikke ved så meget.
Anders
En myte, som jeg er overbevist om IKKE holder.
mvh
Anders
Elsebeth
Hmmm.. "En bedre vin" - det er jo altid vanskeligt at diskutere hvad der er en "god" og en "dårlig" vin. Men noget vil jeg nu mene der er om snakken - eller har været førhen, måske snarere.
Flasketypen du hentyder til, mener jeg kaldes en bordeaux - vistnok fordi den oprindeligt kun blev brugt i dét område.
Men man opfandt den ikke for at vise at det var en dyrere vin, men fordi man kan tilbageholde bundfaldet når man skænker af flasken. (Så kan man jo undersøge om bundfald i en vin er lig en "god vin" )
;-)
Typen af flaske har været dyrere at fremstille og transportere end flasker uden dyb bund, så det vil typisk ikke være en masseproduceret vin der ses i flasker med meget dybe huller.
Anders C
Under produktionsprocessen, formes glasset ved en temperatur på ca 1000 grader +- 200 grader. Glasset løber fra forehardten i en kontinuær strøm, som umiddelbart efter klippes i små stykker. Hvert enkelt stykke kaldes en Gob.

Gobben sendes via et slidsesystem til forformen, hvor den formes til et "Lys". Lyset's form sikre, at mundstykket er formet, samt grundformen på plads, således at man efterfølgende i den rigtige form kan blæse flasken op, som en ballon.

Tiden til alt dette er under 5 sekunder. Og temperaturfaldet er ca 400 grader.

Grundet denne bratkøling, indbygges ekstreme spændinger ind i flasken. Specielt i alle hjørner, kanter, overgange mv, som faktisk medfører, at flasken sprænger som en håndgranat efter ca 1 minut, hvis ikke afspændingen straks efter påbegyndes.

Afspænding foretages ved, at flasken placeres på en conveyor i ca 45 minutter, ved 500-700 grader. Og så til besvarelsen af spørgsmålet:

Hvis du laver en flaske med flad bund, så vil afkølingen grundet anlægget mod conveyoren, afkøles for hurtigt, og flasken dermed sprænge. Derfor findes der ikke flasker med helt plan bund. Faktisk vil en ny flaske være udformet med riller i bunden for yderligere, at minimere varmeovergangen.

At bunden så i nogle flasker er dybt optrukket vil jeg mene skyldes 2 ting. Dels fra gammel tid, hvor det var vigtigt, at samle bundfald. Samme teori er nedenstående også inde på. Og dels, jo mere optrukken bund, jo større ydre volumen på flasken. Forbrugeren påvirkes subjektivt til at antage, at de køber en større mængde vin, når de skal vælge på hylden.

Produktion af en flaske er en ekstem vanskelig proces, hvor meget kan gå galt. Ialt er der ca 100 fejl der scannes for på en flaske, inden den kan sendes til kunden. Jo lettere flaske er at producere designmæssigt, jo billigere er den. Dels er fejlraten mindre, og dels kan udstyret flasken produceres på køre meget hurtigere.

Der er derfor en udpræget sammenhæng imellem design, kvalitet og pris på flasken.

Og så til svaret på spørgsmål 2: Der er meget få tapperier, der ønsker at fylde en meget billig vin, på en dyr flaske. Og slet ingen, der ønsker at fylde en god vin, på en billig flaske, fyldt med kosmetiske fejl. Dertil påvirkes kundes opfattelse af vinen alt for kraftigt, af flaskens design.

Design som jeg opfatter øger kundens opfattelse af værdi er: Vægt/godstykkelse, Graveringer, glasfarve (Jo mørkere jo bedre), slankhed (op til en hvis grænse), udformning af mundstykke (prop, skruelåg, kapsel) som de væsentlige. Er i vildt uenige, så prøv at forestille jer, at god vin blev solgt i eddike dunke.

Så ja, jeg vil stadig påstå, at ud fra vuderings af flaskens design og kvalitet, kan den øvede udtale sig om vinens kvalitet. Nogle glasværker har slogannet: Glass add class! Måske er der noget om det.