|
Hej Lars
Supertoskaner er et begreb der opstod om nogle vine fra Toskana regionen der ikke levede op til de strenge regler der var nedfældet i den italienske vinlovgivning for Chiantivine. Problemet var at Chianti højest måtte indeholde 70% Sangiovese og skulle indholde minimum 10% lokale hvidvinsdruer. Antionori var en af foregangsmændene for at deklassificere sine vine fra den finere DOC klassifikation til en regulær bordvin (vino da tavola) for at kunne slippe for nogle af de snerrende bånd.
Inspireret af den på det tidspunkt lidet kendte Sassicaia, lavede Antinori en vin på et blend af Sangiovese og Cabernet Sauvignon i 1971. Antinori døbte fra 1978 vinen Tignanello. Sassicaia lavet af Tenuta San Guido. blev lavet som en ikke kommerciel familievin på Cabernet Sauvignon fra vinstokke der kom fra Lafite-Rothschilds vinmarker. Adskillige producenter har siden fulgt efter med blends der ikke lever op til DOC reglerne (hovedsagligt Cabernet Sauvignon og Merlot, men også eks. Syrah). Sassicaia og Tignanello betragtes dog som værende de første Supertoskanerne.
Siden Antinori og Guido lavede de første Supertoskanerne er reglerne for DOC Chianti ændret, således at der ikke længere kræves hvide druer i en vin fra Chianti. Derudover er der indført en ny kategoritype af vine i den Italienske vinlovgivning, IGT (Indicazione Geografica Tipica- vine med geografisk typicitet). IGT åbner op for anvendelsen af flere forskellige druer, og til forskel fra bordvin, må en IGT vin bære årgang på etiketten.
Klassifikation af italiensk vin.
Italiensk vin er under europæisk vinlov inddelt i følgende 4 kategorier i faldende rangorden;
1. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
2. DOC (Denominazione di Origine Controllata)
3. IGT (Indicazione Geografica Tipica)
4. Vino da tavola
|