Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Moscato. Drue, vin eller område?
3 hurtige om Moscato
- Meget parfumeret og aromatisk drue
- Kendt for søde hvide let mousserende
- Synonym med Muscat og Moscatel


Moscato er en meget udbredt og en meget parfumeret og aromatisk drue. Den findes i mange varianter, og sågar i varianter fra grønne til blå druer, med den grønne som den suverænt mest dyrkede. Moscato dyrkes i en lang række vinlande, typisk i det varmere regioner, og kendes i Frankrig som Muscat, og i Spanien som Moscatel. Moscato vinene spænder bredt og druen anvendes i såvel mousserende- som stillevine i både søde og tørre udgaver. Den anvendes endda også i hedvine i bl.a. Frontignan. Den mest kendte Moscato vin er nu nok den søde let mousserende Moscato d’Asti.

Moscato d’Asti
En let perlende/ mousserende vin fra Asti området i Norditalien, med et tryk på beskedne 1,7 atsmosfære, mod Champagnens tryk på hele 6 atsmosfære. Moscato d’Asti er en sød vin, med så lavt et alkoholniveau som 5,5% vol., gæringen stoppes ganske enkelt ved de 5,5% vol., og dermed efterlades en del restsukker i mosten, der derved giver den sødme. Vinen er meget anvendelig til især frugtdesserter.


Virum
Moscato stammer oprindelig fra østen, via Grækenland, og den dyrkes overalt i Italien, fra Alperne til Sardinien og Sicilien. Den tager sit navn fra dyrkningsstedet, og i Montalcino går den under navnet Moscadello.
I Piemonte er den kendt siden trettenhundrede-tallet.

NAVNET
Da "mosca" på italiensk betyder "flue", ville det være oplagt, at druen hed sådan, fordi dens sødme tiltrækker fluerne. Romerne kaldte den "apiana", fordi de bemærkede, at den tiltrak bierne (bi = ape).
Oplagt forklaring ja, men det kan også være, at moscato kommer fra "muscum", musk, på grund
af den krydrede aroma som er typisk for druen. Det er det strejf af netop "moskus", der er unik
for vinen og som sammen med de fine bobler balancerer dens intense sødme.

MOSCATO GIALLO
Et mindre kendt medlem af familien er "den gule muskat", Moscato Giallo, som dyrkes især i Trentino
regionen og omkring Padova, hvor den går under navnet Fior d’Arancio ("appelsinblomst").
Den fremstilles som regel i den tørre udgave og den byder på et fascinerende mix af tør smag, sprød aromatik og vedvarende saftighed. Drikkelig på en foruroligende måde: har man lært at sætte pris på den tørre Moscato Giallo, vender man tilbage til den gang på gang.

Se mit sortiment af Moscatovine i min webshop her: http://www.carlomerolli.dk/