|
På aov læser og vurderer vi ugentligt omkring 100 vinanmeldelser i de danske medier. Vores oplevelse er at anmelderne generelt er rimeligt enige. Normalt ser vi at vinene i anmeldelserne scorer i samme leje. Enkelte gange oplever vi, som der altså også er andre der har bemærket, at den samme vin scorer vidt forskelligt. I de seneste uger har vi bl.a. set en rosé vin til over 50 kr der hos en anmelder får 2 af 6, mens den hos en anden scorer absolut topkarakter.
Når du læser vinanmeldelser bør du gøre dig følgende overvejelser;
Kend dine egne præferencer
At en vin får topkarakter betyder som regel at det er en rigtig god vin til prisen, at vinen er teknisk korrekt og at vinen har nogle karakteristika der stemmer overens med vintypen. Hvis ikke du kan lide Barolo, så kan du nok stadig ikke lide den bare fordi den har fået en topanmeldelse, det er jo stadig en Barolo!
Kend din vinanmelder
Anmeldere har typisk personlige smagspræferencer. Nogle er glade for tørre klassiske franske vine, andre for oversøiske frugtbomber og andre igen for syrerige tyske vine. Derfor kan det være en fordel at kende sin vinanmelders præference, så kan man bedre afkode anmelderens kommentarer og nogle gange også score.
Det svarer lidt til den måde de fleste afkodede filmanmelderen Ole Michelsen når han roste franske film og gav dem mange hatte i filmmagasinet Bogart.
Der er også en vis forskel på hvordan de enkelte vinanmeldere/ medier tildeler scores/ point. Nogle differentierer tydeligt ved deres pointgivning med stor spredning i de tildelte scores, og der gives sjældent absolut topkarakterer. Hos andre ser man et knap så differentieret billede og en anden normalfordeliing af scores.
Som udgangspunkt oplever vi at vinanmeldelser er gode som rettesnore for at finde de gode vine, men vinanmeldelser er ikke en facitliste og der findes mange rigtig gode vine der ikke er anmeldt, og som er absolut gode køb. |