|
Hvad er forskellen på Champagne og mousserende vin?
Champagne er nærmest gået hen og blevet synonym for mousserende vin, men hvad kendetegner en ægte Champagne, og hvad kendetegner de mousserende vine? Vi kommer her med nogle bud.
Champagne
En ægte Champagne kommer naturligvis fra Champagnedistriktet beliggende i det nordøstlige Frankrig. I Champagne dyrkes 3 druesorter, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonay. De 2 Pinot sorter er blå druer, Chardonay er grøn. Champagne har et tryk på omkring 6 atmosfære. Normalt opgives der ikke årgang for Champagne, men nogle af de bedre producenter laver i visse år en "vintage" (årgangschampagne). Vintage anses for at være de bedre Champagner, og de tåler og udvikler sig ved lagring langt bedre end de almindelige "non-vintage" typer.
Boblerne
Den traditionelle metode
I Champagne opnås kuldioxiden i vinen ved at man til den færdiggærede vin tilsætter en "dosage". Dosage er en lille del meget sukkerholdig vin. Sukkeret i denne blanding gæres under tryk på den enkelte flaske, og skaber dermed kuldioxiden og boblerne i champagnen. Denne metode kaldes populært "metode Champenoise", men efter et EU dekret er metoden nu omdøbt til "metode traditionelle". Dette er en meget arbejdskrævende proces, og der sikres en god kontakt mellem bærmen og gærcellerne, dette er med til at give meget fyldige og aromatætte vine.
Andengæring på tanke
Dette er den metode der kommer tættest på den traditionelle metode. Andengæringen sættes ved hjælp af en sukkerholdig vin i gang på store gæringstanke, og den mousserende vin gærer færdig under tryk. Der er god kontakt mellem bærmen og gær ved denne metode. Der findes nogle metoder på tankanlæg, hvor bærmkontakten er noget mindre, og vinene bliver mindre komplekse.
Tilsætning af kuldioxid
I princippet som at lave sodavand. Her tilsættes kulsyreboblerne til vinen. Boblerne i vine lavet på denne måde er ikke så holdbare, og typisk bliver de hurtigt "dovne". En metode der anvendes til de billige typer af mousserende vine.
Sødmegradder
Nedenstående de termer der anvendes for Champagne.
Brut - meget tør
Sec - tør
Demisec - halvtør
Doux - halvsød
Typer
Blanc des Blancs
Hvid af hvide. For Champagne betyder det at vinen udelukkende er lavet af den grønne Chardonay drue. Termen anvendes også for andre typer af mousserende, og henviser da til at vinen er lavet udelukkende af grønne druer.
Blanc des Noirs
Hvid af sorte. For Champagne betyder det at vi har at gøre med en "hvid Champagne" lavet af en kombination af de blå Pinot Noir og Pinot Meunier druer. Termen anvendes også for andre typer af mousserende, og henviser da til at vinen er lavet udelukkende af blå druer.
Cava
Spansk mousserende vin produceret efter Champagne metoden (andengæring på flaske). Cava laves hovedsagligt på de Spanske druer, Macabeo, Parelada og Xarel-lo, men i stigende grad også på Chardonay (alle er grønne sorter).
Cremant
Franske mousserende vine produceret udenfor Champagne, men efter Champagnemetoden. Disse vine har normalt et lidt lavere tryk end Champagnevinene (3-4 atmosfære) Nogle af de mest kendte er
Cremant de Bourgogne,
hovedsagligt lavet på Chardonay og Pinot Noir.
Cremant de Bordeaux,
hovedsagligt lavet på de grønne druer Semillion og Muscadelle
Cremant d'Alsace
Cremant fra Alsace kan variere meget i stil. Den kan være lavet på eksempelvis Champagnedruerne Pinot Noir og Chardonay, men kan også være lavet på Riesling (mere sjælden type).
Cremant de Loire
Hoveddruerne er Pinot Noir, Chardonay, men også den meget aromatiske Chenin blanc.
Spumante
En fællesbetegnelse for de Italienske mousserende vine. Mest kendt er de mousserende vine fra Asti distriktet, Spumante d'Asti. Spumante laves i mange variationer, fra knastørre hvide vine lavet efter Champagnemetoden til hvinede søde røde vine tilsat kuldioxid. Udbudet af druesorter er enormt. Når man kaster sig over de Italienske Spumante skal man være meget opmærksom på hvilken type vin man går efter.
Sparkling
Oversøisk
Mange oversøiske producenter laver i dag mousserende vine. Det er forholdsvis normalt at oversøiske mousserende vine på det danske marked er vine produceret på Chardonay druen, og det er vine der har opnået deres kuldioxid ved andengæring. Der er dog vide rammer for disse vine.
England
England har i det seneste årti markeret sig stærkt på dette marked. Ved flere blindsmagninger har de engelske mousserende vine ligget på højde med, og endda ved flere lejligheder overgået vinene fra Champagne. Geologien i Sydengland minder en del om geologien i Champagne. Rent faktisk kan man følge et underjordisk bælte af kalk og kridt der strækker sig fra Champagne gennem Nordfrankrig og over den engelske kanal til Sydengland. De gode sydengelske mousserende vine er lavet på de 3 Champagnedruer, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonay. Der laves også mousserende vine på nogle koldklimadruer som Seyal og Orion.
Danmark
Vinavlen i Danmark er under hastig udvikling. Det kølige danske klima indbyder til at lave mousserende vine. Hidtil har det udelukkende været Skærsøgård der har produceret denne type vine i Danmark, men yderligere en håndfuld kommercielle danske vinavlere er på vej med mousserende vine. Skærsøgård har med sin Cuvee Dons opnået international hæder ved flere konkurencer. Dons er lavet efter Champagnemetoden og er lavet på koldklimadruerne Orion, Solaris
og Madeleine Sylvaner.
|