Spørg om vin
|
Vin til tapas mm - gode bud Tapasbord m. fisk, pølse, serranoskinke, oliven, ost og små lune retter. Nogle forslag - vi er 16 voksne. | |
|
Til tapas skal du vælge hvidvin - desværre er der ikke så mange der helt er med på den, men det er altså det rigtige at gøre. En god Tysk auslese er mit råd. Den hvide passer til fisken, røgvarerne og osten. Vil du absolut vælge en rød, så skal der efter min mening en tysk Spätburgunder til. De fleste vil dog nok foretrække en Cotes du Rhone fra syden, men Spätburgunderen er nu efter min mening det bedste. Kim www.kath-vinimport.dk |
|
|
Tapas stammer fra Spanien og blev oprindeligt "opfundet" som låg til den vin der blev drukket. Den naturlige vin til tapas er derfor sherry! Ikke bedstemors søde og støvede flaske, men den sherry som spanierne selv drikker, dvs. Fino eller Manzanilla sherry. Fino og Manzanilla er helt lyse, tørre og træagtige "hvidvine". De har næsten ingen syre eller sukkerindhold, og matcher derfor rigtigt meget forskelligt mad, og kommer først i problemer ved stærke krydderier/fed mad. Prøve at matche dem med oliven, saltede mandler, hvide fisk, kartoffelsuppe, gazpacho, serranoskinke, tigerrejser vendt i hvidløg i stærk varme eller lignende og du vil få en stor oplevelse. Hvis der ønskes tapas der er lidt stærkere - Chorizo vendt på pande i PX sherry, vildt, stærke skinker eller lignende, kan det anbefales at prøve Amontillado sherry, der er kraftigere end Fino/Manzanilla og derfor matcher stærkere mad. Til dessert kan anbefales vanillieis overhældt med Pedro Ximenez (PX) sherry.... der er kun en kommentar til dette - Prøv det! Velbekomme /Søren www.sherrybodega.dk |
|
|
Der er rigtig mange forskellige varianter hvorpå man kan sammensætte et bord. Jeg kan give et eksempel på et bord / tallerken som hos os er populær: - Spansk omelet med kartofler, løg og spinat - Ristet landbrød med gnedet hvidløg, friske tomater og olivenolie - Melon med lufttørret spansk skinke - Spansk krydret pølse - Krydderurte og hvidløgsmarineret rejer - En frisk appelsinsalat - Svesker i baconsvøb Tilbehør dertil oliven Til dessert - Bl.a spanske oste Alt bliver serveret med spanske vine Vi er ligeledes i proces til at blive en tapas restaurant hvor I vil kunne få denne menu, men der er også mulighed for at I kan holde et lukket arrangement, hvis det har interesse så skriv om hvad I ønsker, så kan vi sammensætte et bord helt som I vil have det, på mail: info@lunaevent.com Marie-Louise Luna Event & Taperia |
|
|
Tapas er desværre ved at blive et ret udvandet begreb, som dækker over snart sagt hvad som helst, så længe der ikke er for meget af hver slags. Jeg vil dog fastholde, at tapas er et spansk fænomen og derfor bør ledsages af spanske vine. Vanskeligheden ligger selvfølgelig i, at et "tapasbord" kan bestå af alt, lige fra fisk og skaldyr over diverse kødretter - mere eller mindre krydrede - til ost og desserter. Det gør det naturligvis vanskeligt at vælge én gennemgående vin. Som det nævnes i et tidligere indlæg, er tapas oprindeligt nogle "småting", lidt oliven, lidt ristet brød med tomat, som blev anbragt som et låg (tapa=låg) oven på glasset for at holde fluerne væk. Det er i hvert fald en god forklaring. Om den er sand er der fortsat delte meninger om. Fino, altså den knastørre lyse sherry-type, er - som nævnt i et andet indlæg - et godt bud. Det er imidlertid et udpræget andalusisk fænomen. I andre egne af Spanien vil man typisk drikke lokale vine til tapas, som også oftest har et lokalt tilsnit. I Galicien, Asturien og Cantabrien såvel som i Baskerlandet dominerer tapas af fisk og skaldyr, og derfor serveres også oftest lokale tørre, aromatiske hvidvine, som går godt med fisk og skaldyr samt med bløde, hvide oste. Andre steder i Spanien er kødtapas mere udbredte og kræver mere power i form af en god spansk rødvin, f.eks. en Rioja af den moderne type, som ikke er alt for fadtung. Jeg tilbringer hvert år 4-6 uger på rejser i Spanien og ser derfor talrige bargæsters valg af drikkevarer til ledsagelse af de lokale tapas. Den eneste sande lære, man kan drage af det er, at man gør som man har lyst til, hvid, rød, fino, øl eller vand. Det er selvfølgelig ikke noget godt svar på dit spørgsmål, så jeg vil sige: vælg i hvert fald både rød og hvid. Som hvidvin ville jeg anbefale en Albariño fra Galicien. Den røde kunne passende være en ikke alt for tung Rioja eller - hvis kødretterne er meget kraftige - en Ribera del Duero, som ikke behøver at være en reserva eller for den sags skyld crianza, men blot en Roble med nogle få måneders fadlagring. Jeg leverer vin til en spansk restaurant i Aalborg (ejet af et spansk/dansk ægtepar), som har valgt en galicisk hvidvin og en rødvin (roble) fra Ribera del Duero som husets henholdsvis hvid- og rødvin. Det er de RIGTIG glade for! God fornøjelse med forehavendet! Salud y cjin-chin. Ole, SobreSol Vinimport www.sobresol.dk |
|
|
Til Tapas skal du da naturligvis have en Spansk rødvin. Vi har flere fra Clos MontBlanc. Vi har selv siddet i deres vinmarker med tapas (serveret af export chefen). De vine er ikke for Spanske som du kender dem. Du kan ringe til mig. Stine www.vinrestsalg.dk eller www.vintage-vinimport.dk |