|
Hvordan laves rosé og er der forskellige typer ?
Hvordan laves rosé og er der forskellige typer ? |
|
Rosé laves på følgende 3 måder.
Den mest almindelige
Drueskallerne fra de blå druer gærer sammen med mosten i 6-12 timer, hvorefter de fjernes fra mosten. Den korte skindkontakt er tilstrækkelig til at vinen får den lyserøde farve, og at der trækkes lidt aromastoffer ud af drueskindet. Ved rødvinsfremstilling gæres vin sammen med skallerne fra druerne i 8 til 20 dage, for at trække garvesyre, farve og aromaer ud af skindet.
Som "biprodukt" af rødvinsproduktion
For at koncentrere sin rødvin kan man tappe en del af den "frie most" i bunden af sin beholder fra. Dette gøres typisk i begyndelsen af gæringen. Drueskallerne stiger til toppen af beholderen, og vinen i bunden af beholderen modtager ikke så meget farve og aroma fra drueskallerne. Når man har tappet de ca. 10% af vinen fra bunden af beholderen, bliver den resterende vin på beholderen mere intens og koncentreret. Den aftappede "frie most" kan flaskes som rosé. Et typisk udtryk for denne type rosévine er "Clairette". Disse vine er som regel "lette" og ukomplicerede, og velegnede som "terrassevine".
Blandingen af rød og hvid
Dette er en lidt mere sjælden metode, men faktisk kan rosé produceres ved at blande rødvin med hvidvin. Gør man det på denne måde, er blandingsforholdet ca. 5% rød og 95% hvid. |
|
Min foretrukne rosévin er i så fald en 4. variant:
Den hedder på fransk 'pressurage direct', hvor druerne straks efter at være afstilkede får presset saften ud (i modsætning til metoden 'saignée', blødende).
Den bliver derved mindre kraftig i både farven og smagen.
Skindet og kernerne bliver iøvrigt efterfølgende brugt til fremstilling af marc eller - oftere - i medicinalindustrien til fremstilling af hospitalssprit.
Jeg mener iøvrigt, at Clairette er en drue, der fx. indgår (sammen med Muscat p.g.)i Clairette de Die.
Vh. Inge |
|
Hej Inge
Tak for dine fine kommentarer. Du beskriver korrekt "pressurage direct", en metode som er en afart af den direkte skindkontakt.
Du har ret i at Clairette er en hvidvinsdrue - som du påpeger, nok mest er kendt fra de mousserende vine fra distriktet "Clairette de Die" i Sydfrankrig.
Clairet, som vi retteligt skulle have stavet det, er derimod en lys rødvinstype - rosé, der er kendt fra Bordeaux. Vinen minder om de Bordeaux rødvine der i blev produceret tilbage i middelalderen og sendt til England. Disse røde Bordeaux vine gik i England under betegnelsen Claret, afledt direkte af det franske orde Clairet, der betyder "klar". I England kaldes røde Bordeaux vine den dag i dag "Clarets".
Endnu engang tak for dine meget fine kommentarer og betragtninger.
vh
Redaktionen |
|
I skriver at rosé gærer på skallerne 6 - 12 timer. Jeg mener at have lært, at de knuste druer udblødes inden gæringen starter i 6 - 12 timer inden presningen. Såfremt vinen påbegynder og gennemfører en kortvarig gæring inden presning vil det snarere resulterer i en Clairet rødvin. |