Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Vin til nye asparges
Det er netop nu sæson for asparges, såvel for de fede hvide som for de friske grønne.

Hvilken vin skal man bruge til henholdsvis nye hvide og nye grønne asparges.?

Vedbæk
Ingen tvivl - til de hvide asparges skal du bruge tør Muscat fra Alsace. Denne vin vil også virke til de mere syrlige grønne asparges, men især til de hvide er det et perfekt match.

I mangel af Muscat kan du prøve Pinot blanc også fra Alsace.

Hos Trørød Vinhandel anbefaler vi vinene fra Wehrle

/Henrik

Redaktionen talte i anden anledning med Pontus Elofsson, sommelier på NOMA. Vi kunne ikke dy os, og stillede spørgsmålet.

Til klassisk hvide asparges med sauce mousseline:
1. Champagne Brut, blanc de blanc (Chardonay)
2. En tør Vouvray (Chenin blanc)
Bo
Til grønne friske asparges der bliver spist med parma skinke, høvlet parmesan og olivenolie over, vil jeg anbefale en blød Amarone Valpolicella.
Vi9
Det er en NOO-GO, glem det, måske kan du skjule fejlkombinationen ved at overskygge de 2 herlige grøntsager med en hel masse, som en kendt kok jo også anbefaler længere oppe i teksten, men det bedste til Asparges er vand, H2O, årgang 2010 fra hanen, ind i køleskabet et døgs tid i en flot vandkande og brug så lidt flere vinpenge på den næste ret.
Hvis Du er i tvivl kan jeg anbefale dig en sjov blindtest, som jeg selv oplevede på Jyllandsposten for en menneskealder siden. Den samme vin blev serveret i maskerede flasker, til 4 forskellige små stykker mad og de 3 var NOO-GOES. Salat med æbler og citrondryp, først ved bedømmelse af den 4 vin -til et stykke tørt brød, fik vinen topkarakter.
Så det er nogle af de mest lærerige smagsprøver jeg har fået i min tid og alle morede sig kosteligt, da JP's legendariske vinanmelder tog sølvpapiret af de 4 ens flasker.
Så jeg lader Asparge'ne ligge hvis jeg får serveret god vin og spiser Asparge'ne hvis jeg får serveret dårlig vin.
God fornøjelse
www.vi9.dk

København K
Lige hjemkommet fra årets vinmesse i Mainz, hvor vi røg lige ind i den tyske højsæson for asparges, vil jeg anbefale en Silvaner, gerne fra Franken. Vi spiste på en klasserestaurant og der var ingen af tjenerne i tvivl: Silvaner er den rigtige vin til asparges.

Bengt Rastén,
Nur Wein - Tysk Vinimport

Hørsholm
Asparges hænger uløseligt sammen med Silvaner - gerne fra Franken i Tyskland. Den delikate smag fra asparges hele eller som suppe og den ligeså fine smag fra Silvaner går op i en højere endhed.

Tysk vin Klub har flere Silvanere på lager og flere fra Franken.

PS.Silvaner og Sylvaner er den samme drue.
Bacchus vinbar
Til asparges der giver en metal smag som alle vinhndler ved helle sikkert, skal man har en meget syrerig, næsten " Grosplant " tørt fra Loire dalen i Frankrig. Ellers Anbefaler jeg tørt franske rosé vine, tørt mousserende vine. Man skal bar holder sig væk fra sødme og tanniner.
V.H Bacchus vinbar !!!

Kbh K.
Grüner Veltliner kan være rigtig godt... f.eks. fra Prechtl, en delikat, lille, sprød sag, hvis syrlighed er lige til de hvide asparges, f.eks. kogt med lidt fløde. Købt hos Bichel.

Ellers er det Sauvignon blanc... igen og igen. Dens græsagtig-hed klæder asparges - også andre 'kølige' grønsager. Den mindste vin fra Henri Bourgeois i Loire, 'Petit Bourgeois' løb af med sejren, også fra sine mere lækre storbrødre, når vinklubben blindsmagte vine til hvide asparges. Fra Theis Vine.

Er mere svulstig udgave er St. Clair Sauvignon blanc fra Marlborough i New Zealand. Den er god til de hvide, men især til de grønne, f.eks. smørdampede, lynstegte med hvidløg og ingefær, eller med æg, hollandaise, mayo. Fra Bichel.

Mere på jonaskogebog.blogspot.com/2008/04/vin-til-asparges.html
Henrik
Blød Amarone, uha! Noget af en kombination. :)

Nej, en frisk Chenin Blanc - Loire eller en ditto Sauvignon Blanc, som der også bliver anbefalet herover. Så går det nok ikke helt galt.

mvh

Henrik
www.lafite.dk
.
.
Bemgt Rastén
Til hvide asparges er en Silvaner fra Franken noget af det bedste. F.eks. en Silvaner Spätlese fra Horst Sauer. Den kan fås hos Nur Wein.
Harro Hallmann, tyskvin.dk
De bedste hvide asparges kommer fra Tyskland, derfor er det oplagt at bruge en tysk vin.

Afhængig af tilbehør (klassisk er røget skinke eller fisk) og sauce (hollandaise, smør, olivenolie) gerne en halvtør Riesling eller en Weissburgunder eller letter Grauburgunder.