|
Lad os starte med at hylde Portvinen. Vi kan indirekte takke englænderne og franskmændene for denne gudedrik. I slutningen af det 17. århundrede lå England og Frankrig i krig med hinanden. Dette betød at englænderne ikke kunne få deres forsyninger af Bordeaux Clairet (rødvin). Man måtte derfor se sig om efter andre forsyningskanaler. England og Portugal havde tætte handelsaftaler, og det var naturligt at få sin vin fra Portugal i stedet.
Problemet med de Portugisiske vine var, at de var noget mere rustikke, og ikke nær så holdbare som Bordeaux Clairetterne. Dette problem blev ikke mindre af at vinene skulle transporteres længere. Ved at tilføre vinene fra Douro dalen druesprit før end de var færdiggærede opnåede man en større fylde og rundhed i vinen, og ikke mindst en større holdbarhed. Nu kunne man skibe vinene fra havnen i Porto, og Portvinen var opfundet.
Hovedsagligt taler vi om 2 typer af røde Portvine, nemlig:
1. Ruby Port, der udmærker sig ved at være fra en enkelt årgang, og som er tappet indenfor en kortere periode efter produktionen. Ruby Port er typisk dyb rød i farven. Ruby bevarer frugtaromaerne i vinen. Ruby skal som regel drikkes indenfor kort tid efter åbning (1-4 dage).
2. Tawny Port, der typisk har ligget på fad væsentlig længere end Ruby, og er oxideret. Tawny er typisk mere teglstensfarvet. De har mindre frugtsmag end Ruby, p.g.a. oxideringen og har ofte smagnoter af nødder og puddersukker. Tawny er som regel mere holdbar efter åbning (2-4 uger), hvis man kan holde sig fra den.
Indenfor de 2 typer findes der forskellige vine.
Ruby's
Ruby Port
Fra en bestemt årgang, årgangen opgives som regel ikke. Har ligget ca. 2 år på fad. Tidlig moden. Har lettere bundfald.
Vintage Port
Fra en bedre årgang, og årgangen angives på etiketten. Vintage årgange deklareres af de Portugisiske myndigheder. Har ligget ca. 2 år på fad. Kræver normalt op mod 20 år på flasken for at opnå drikkemodenhed. Har typisk betydeligt bundfald, hvorfor man med fordel kan sørge for at flasken har været oprejst mindst een dag før end man åbner den. Vintage Port, betragtes som en af de fineste portvinstyper.
Late Bottled Vintage (LBV)
Som en Vintage Port, men har typisk ligget på fad i 4-6 år forinden aftapning. Af etiketten vil fremgå såvel høst- som aftapningsår.
Tawny's
Tawny
En blanding af flere forskellige årgange. Man finder bl.a. 10, 20 og 40 års Tawny's. Årene henviser til hvor mange år vinen i gennemsnit har ligget på fad forinden aftapning. Jo længere tid på fad, jo mere oxiderede.
Colheita
En bestemt årgang. Har ligget på fad i minimum 7 år forinden aftapning. Nogle vine har ligget på fad i mere end 70 år forinden aftapning. Colheita'er betragtes som Vintage Port, som nogle af de fineste portvine.
Hvis du vil vide mere om Portvine, kan du med fordel klikke dig ind på www.colheita.dk |