Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Dons mousserende BOB endelig godkendt

Et målrettet stykke arbejde fra den danske vinpioner Sven Moesgaard fra Skærsøgård har nu endelig ført til at Danmark har fået et vinområde i den øverste liga i den europæiske vinlovgivning. Vi har tidligere på alt om vin fortalt om Dons BOB (Beskyttet Oprindelse Betegnelse) der var midlertidig godkendt allerede tilbage i 2011. Tilbage i 2011 forventede man at Dons skulle godkendes endeligt ved EU i 2015, men det skulle blive 2018 inden Dons efter en række indsigelser fra de italienske myndigheder endelig fik sin BOB.

Hvad er BOB?
Indenfor den europæiske vinlovgivning opereres med forskellige kvalitetsbetegnelser for vin. I hovedtræk anvendes i de fleste europæiske vinlande 3 hovedkategorier.
1) Beskyttet Oprindelse Betegnelse, eks. Champagne og nu også Dons
2) Regionalvin, vine med visse regionale karakteristika
3) Bordvin

For vine med Beskyttet område betegnelse (I frankrig AOP, i Italien DOC) er der forholdsvis stringente krav til eks. Vinsorter der må anvendes, høstudbytte og selve vinproduktionen. Disse vine må påføres navnet på det beskyttede område, eks. Champagne, Bordaux, Barolo og Rioja. For regionalvinene er der typisk lidt videre grænser for hvilke druesorter der må anvendes og hvilke andre krav der stilles til vinproduktionen. For bordvin, der er den laveste kategori/ kvalitetsbetegnelse er der ingen krav til typicitet, og der må typisk ikke angives høstår på etiketten.

Hvor ligger Dons og hvilke vine må produceres?
Danmarks første BOB er et område på ca. 500 hektar beliggende 5 km nord for Kolding. Som beskrevet er der forholdsvis specifikke krav til vine der er omfattet af Beskyttet Oprindelse Betegnelse. Dons er godkendt som et område hvor der laves mousserende vine. I dag er eneste vingård i området Skærsøgård der dækker 43 hektar, hvoraf de 5 hektar er vinmarker. Således er der rig lejlighed for at tilplante yderligere i Danmarks første BOB. Og måske Dons nu bliver mål for investering i landbrugsjord, i Champagne kan en hektar vinmark nemt koste over 5 millioner danske kr,!

Læs mere om Dons, og om de unikke jordbundsforhold der kendetegner området, hvilke druesorter der må anvendes mm. HER