Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Smager vinen bedre efter dekantering?
Gode råd til dekantering. Hurtigt overblik og gode tommelfingerregler.

Dekantering er et emne der jævnligt dukker op når talen falder på vin, men hvorfor dekantere, og hvilke vine bør dekanteres?

Martin har spurgt på aov.dk “Hvilke vine skal dekanteres?”
Lars G. har bl.a. svaret at han personligt dekanterer de unge rødvine og lader dem stå et par timer, i særlige tilfælde op til 10 timer på karaflen for at “tage den skarpeste kant af”. De ældre vine dekanterer Lars for at skille evt. bundfald i flasken fra. De ældre vine skal dog ikke stå og ilte. Lars har her fat i de 2 mest fundamentale grunde til at dekantere en vin. Læs hele Lars G. svar klik her

Hvordan finder jeg ud af om min vin skal dekanteres?
Langt hovedparten af den vin vi drikker i dag, bliver filtreret og tappes “drikkeklar” fra producenten. Disse vine vinder sjældent ved dekantering. Man kan dog opleve at også disse vine vinder en smule og åbner lidt op ved at blive dekanteret. Det sker når vinen bliver iltet og dermed frigiver flere aromaer. Man kan opnå nogenlunde samme effekt ved at slynge vinen i glasset.
Dekanterer du vinen for at opnå en bedre smagsoplevelse, anbefaler vi at du eksperimenter med at dekantere dine vine, og gøre dig dine egne erfaringer. Unge vine tager ikke skade af dekantering - men vær mere forsigtig med at eksperimentere med de ældre vine (5 år eller ældre).

Tommelfingerregler
  • Vine under 100 kr. Skal sjældent dekanteres

  • Unge rødvine og rødvine med hård garvesyre kan gøres lidt mere runde ved iltning/ dekantering. Her må vinen gerne dekanteres timer i forvejen for at opnå ekstra kontakt med ilten

  • Vine med bundfald, typisk lidt ældre vine, og Vintage Portvin kan dekanteres for at skille bundfaldet fra. Sørg for at flasken har stået oprejst mindst et par timer, og gerne en dag før den dekanteres så bundfaldet er faldet til bunds i flasken. Ældre vine dekanteres umiddelbart førend de drikkes - pas på med ikke at dekantere for tidligt da ilten udvikler vinen og ældre vine hurtigere nedbrydes

  • Reduktive vine (vin der lugter lidt af kål/ hengemt luft) udvikler sig betragteligt ved dekantering. Reduktive vine har manglet ilt i deres udvikling på flasken.


Andre grunde til dekantering

Æstetik
Har du en flot karaffel skal du ikke holde dig tilbage med at bruge den. Husk at bruge den med omtanke. Hvis du har en ældre vin så dekanter den først umiddelbart inden den skal drikkes. De mere almindelige vine tåler sagtens at stå på karaflen i timevis uden at “falde sammen”.

Undgå at “drikke etiketter” - vurder vinen blindt
Vi lader os alle påvirke af at kunne se flasken. Er det en “tung” og eksklusiv flaske med høj bund. Er der guld og krummelurer eller er det en etiket med et sjovt eller sødt dyr på? En flaske sender voldsomt mange signaler. Nogle gange vil vi godt sende disse signaler videre, også til vore gæster. Andre gange kan det være befriende “blot” at skænke vinen fra den anonyme karaffel! En lille sideeffekt er også at du undgår at gæsterne skal scanne vinen med deres smartphones!