Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Breaky Bottom vineyard - Sussex
Dansk og engelsk vin med oprindelsesbetegnelse (AOP)?

Engelsk vin er i rivende udvikling. De mousserende vine konkurrerer med succes med Champagne. Engelsk vin er ved at blive en milliardindustri, og nu vil de engelske vinbønder have deres egen beskyttede oprindelsesbetegnelse (AOP - Appellation dOrigine protegée). Vinbønderne i det sydøstlige England er gået sammen om at ansøge EU om en AOP for Sussex. Ansøgningen er støttet af den engelske regering.

Sussex vil bruge champagnedruer
AOP benyttes som et kvalitetsstempel for landbrugsprodukter produceret indenfor et snævert afgrænset område. AOP Sussex vil stille kvalitets- og typicitetskrav som bestemte druetyper. Udover Champagnedruerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier skal Arbanne, Pinot Gris, Pinot Blanc and Petite Meslier indgå i Sussex AOP.

Skal de 4 danske vinregioner have egen AOP?
Engelsk vin har længe været et forbillede for de danske vinavlere. Formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Jean Becker, oplyser overfor Alt om Vin at danske vinavlere også går med tanker om at ansøge om AOP status. I dag er Danmark af EU godkendt til at producere “regionalvin”, en klassifikation der ligger lige under AOP. Danmark er inddelt i 4 vinregioner, Jylland, Fyn og øerne, Sjælland og Bornholm. Skærsøgård ved Kolding har tidligere søgt om egen AOP for vingårdens ca. 2 hektar vinmarker, og fået afslag. På Røsnæs er der 2 store vinavlere der tilsammen har 50.000 vinstokke. De pønser ifølge Jean Becker på en samlet ansøgning for AOP Røsnæs.