Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Nanoteknologi afløser vinskribenter
Vinskribenter afløses af robot

På Aarhus universitet har forskere udviklet en robot der ved hjælp af nanoteknologi på molykylært niveau kan nedbryde oplevelsen af stukturen i forskellige vine.

Hjælp til vinmageren
"Minimouth" der er udviklet i et samarbejde mellem forskere på Aarhus Universitet og et forskerhold fra Portugal kan meget præcist genskabe og måle den reaktion der sker når en specifik vin kommer ind i munden. "Minimouth" registrerer hvordan proteiner i garvesyren nedbrydes når de kommer i forbindelse med spyttet i mundhulen. Robotten kan på denne måde fortælle om en vin vil opleves som mere eller mindre snerpende, bidende, rund eller fyldig. Stukturen styres i dag af vinmagerens evne til at vinificere, smage og bedømme vinen. Med "minimouth" vil vinmageren tidligt i processen meget præcist kunne dirigere vinens stringens/ garvesyrestruktur i den ønskede retning.

Ikke bare til vinindustrien
Endnu er robotten ikke taget i kommerciel brug, og vinskribenterne bliver nok ikke arbejdsløse i dag eller i morgen. Minimouth har jo også den begrænsning at den ikke bedømmer aromaerne i vinen, men udelukkende vinens struktur. Teknologien i “minimouth” er iøvrigt tiltænkt at spille en rolle i en mere præcis og målrette medicinering, hvilket jo nok er et mere primært mål end at kunne forstå sammensætningen af en vin.