|
Nanoteknologi afløser vinskribenter
Vinskribenter afløses af robot
På Aarhus universitet har forskere udviklet en robot der ved hjælp af nanoteknologi på molykylært niveau kan nedbryde oplevelsen af stukturen i forskellige vine.
Hjælp til vinmageren
"Minimouth" der er udviklet i et samarbejde mellem forskere på Aarhus Universitet og et forskerhold fra Portugal kan meget præcist genskabe og måle den reaktion der sker når en specifik vin kommer ind i munden. "Minimouth" registrerer hvordan proteiner i garvesyren nedbrydes når de kommer i forbindelse med spyttet i mundhulen. Robotten kan på denne måde fortælle om en vin vil opleves som mere eller mindre snerpende, bidende, rund eller fyldig. Stukturen styres i dag af vinmagerens evne til at vinificere, smage og bedømme vinen. Med "minimouth" vil vinmageren tidligt i processen meget præcist kunne dirigere vinens stringens/ garvesyrestruktur i den ønskede retning.
Ikke bare til vinindustrien
Endnu er robotten ikke taget i kommerciel brug, og vinskribenterne bliver nok ikke arbejdsløse i dag eller i morgen. Minimouth har jo også den begrænsning at den ikke bedømmer aromaerne i vinen, men udelukkende vinens struktur. Teknologien i minimouth er iøvrigt tiltænkt at spille en rolle i en mere præcis og målrette medicinering, hvilket jo nok er et mere primært mål end at kunne forstå sammensætningen af en vin. |
|