Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Forskere sætter terroir på formel

I jagten på at komme svindel til livs, og objektivt og videnskabligt at kunne identificere vine, har et hold forskere udført en del kemiske analyser af egnsspecifikke vine. Resultaterne er ganske lovende og interessante, og de dyre vine har særegne karakteristika.

Terroir og opbevaring har afgørende betydning for en vins karakteristika

Forskel på californisk og argentinsk Malbec
Et hold øvede smagere blev bedt om at bedømme Malbec vine på den eksakt samme Malbec klon, men Malbec druer der var høstet i områder henholdsvis Californien og Argentina. Smagerne bedømte generelt de Argentinske vine til at have moden og sød frugt og de californiske bedømtes til at være mere bitre. Smagernes bedømmelser var i klar sammenhæng med de kemiske analyser. Analyserne kan ikke give en beskrivelse af om vinen smager godt eller mindre godt, men kan objektivt give fingerpeg om vinens oprindelse.

Oprindelse og årgang bestemmes via kemisk analyse
De kemiske analyser afslører jordbunden på hvilken druerne er vokset, og kan dermed være med til at fortælle hvor vinen kommer fra. Men selv indenfor en enkelt vinmark forekommer forskellige jordbundsforhold som afspejles i den kemiske analyse af vinen i flasken.

Forskerne har ligeledes eksperimenteret med at analysere sig frem til vinens alder. Her fandt man med den anvendte metode at vinens kemiske alder i stor grad afhang af vinens opbevaring. Den kemiske udvikling i en vin opbevaret i 6 måneder ved ca 25 grader svarede til udviklingen i en vin der havde været opbevaret i 24 måneder ved ca. 15 grader. Men opbevaring ved høje temperaturer er ikke blot en genvej til hurtigere udvikling - vinene der var blevet opbevaret ved 25 grader havde udviklet andre kemiske forbindelser end vinene der var opbevaret under de køligere forhold.