Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Hårdt 10 år for fransk vin i Danmark

Fransk vin led et alvorligt tilbagetog på det danske marked i 1995 i forbindelse med den forbrugerboykot der kom i kølvandet på de frankse atomprøvsprængninger på Moruroa. I 1995 var andelen af fransk vin på det danske marked 40%, i dag er andelen helt nede omkring 10%. Trængslerne er fortsat de seneste ti år, hvor volumen af fransk vin på det danske marked er faldet med ikke mindre end 60%. Det er kun de populære Rhone vine der har formået at skabe fremgang siden 2002, en beskeden af slagsen.

Katastrofe for Bordeaux og Languedoc
For Bordeaux og for Languedoc har det været et katastrofalt 10 år på det danske marked. I 2002 havde Bordeaux den suverænt største andel af fransk vin på det danske marked med en andel på ca. 15% af det samlede vinforbrug i Danmark. Bordeaux havde en større andel end alle de andre franske vinområder tilsammen. 10 år efter er Bordeaux helt nede på under 2% af det samlede danske marked. Languedoc er i samme periode gået fra ca. 5% af markedet til under 1%.

Hvilke vine er populære i Danmark?
Ovenstående tegner et sort billede for fransk vin, men helt så galt er det heller ikke fat. Det er kun italiensk vin der kommer oftere på bordet i de danske hjem end den franske. De lande vi importer mest fra i rækkefølge er: Italien, Frankrig og Chile. De danske forbrugere er i 2012 de 6. mest vinglade i verdenen med et forbrug på 35,75 liter pr. indbygger.

Danmark er et rødvinsland - vi er med på bølgen
Tre fjerdedele af den importerede stillevine er rødvin, 20% er hvidvin og 5% rosé. Danmark følger en international trend hvilket ses af at importen af mousserende vine har været støt stigende siden 2008.

Se vedhæftede pdf for detaljeret graf - eller kør musen over billede øverst i denne artikel


mere information