Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


1855 klassifikationen holder stadig

I 1855 var der verdensudstilling i Paris (Eiffeltårnet blev bygget til denne lejlighed), ved samme lejlighed ville franskmændene fremvise de bedste vine frankrig kunne byde på. Til lejligheden blev udfærdiget en liste med 60 Bordeaux vine fra Medoc halvøen (venstre bred), det var nemlig herfra de bedste franske vine kom. De 60 vine på listen blev udvalgt på baggrund af de priser de havde indhentet i årene op til 1855. Listen blev inddelt i 5 kategorier, benævnt 1- til 5. cru. Listen har siden været fastholdt med de oprindelige slotte og placeringer, pånær Mouton Rotschild der i 1973 efter intens lobbyisme blev rykket fra 2. til 1. cru status.

Medoc klassifikationen adskiller sig netop fra andre klassifikationer ved at være statisk, hvor eksempelvis St. Emilion klassifikationen revurderes, senest i 2012 (disse revurderinger følges pr. definition altid af juridiske stridsmål, fra slotte der oplever de bliver forbigået).

Helt unikt kan man se at i dag, mere end 150 år efter 1855 klassifikationen blev til, ville 52 af de 60 klassificerede slotte stadig befinde sig på top 60 over de mest indbringende Medoc vine. Ifølge live-ex der følger priserne på investeringsvine, opnår de 5 1. cru vine stadig de højeste priser, og ikke mindre en 1/3 af vinene i klassifikationen ville fortsat rangere i eksakt samme cru klasse som i 1855, 1/3 afviger med 1 cru klasse (2 til 3 osv), Ialt ville 87% af de oprindelige slotte komme med i en ny klassifikation valgt på samme kriterier. Blandt de 8 nytilkommere på listen er det mest bemærkelsesværdige at Mission de Brion, som højdespringer ville placere sig som en 1. cru vin.

Se nedenstående pdf for at se de 60 vine der ville komme på 2013 listen.

mere information