Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Bourgogne og Champagne ikke på UNESCOs liste
Bourgogne og Champagne vinområderne havde ansøgt som at komme på UNESCO’s Verdensarvs liste. Her ville de ellers komme i selskab med de 3 danske deltagere på listen, Jellinge stenen, Roskilde Domkirke og Kronborg. Men sådan skulle det ikke gå ved revideringen.

På grund af det høje antal ansøgninger har UNESCO strammet reglerne således at hver land kun kan ansøge om at få optaget et kulturelt og et naturligt vidunder per år. Denne gang valgte Frankrig Chauvet hulerne ved Ardeche og vulkanerne ved Auvergne.

Frankrig har dog allerede vinområdet St. Emilion på UNESCO listen i selskab med bl.a. Tokay i Ungarn og Douro i Portugal.
Munkebo
Tokaj - og ikke Tokay
Mange, mange steder staver man det ungarske distrikt Tokaj med Y - altså Tokay. Men det er forkert, skriver Laszlo Kacsor fra Laszlo´s Vin/Hungary til os.
På ungarsk staves det Tokaj, og vine fra distriktet benævnes med ordet Tokaji - et ord, der kan oversættes med "fra Tokaj". Altså ligesom vi fx kan bruge ordet århusianer.

Slut i 2006 med Tokay fra Alsace
Den forkerte stavemåde med Y’et kommer uden tvivl fra Alsace, hvor man i århundreder har haft druen Tokay d’Alsace.
For at undgå forvekslinger med den ungarske Tokaj-vin gav EU vinbønderne i Alsace besked om fremover at bruge navnet Pinot Gris, men de valgte kompromiset Tokay Pinot Gris. Det skal de dog høre op med i 2007.

Lazare de Schwendi
En vinglad feltherre
I mange år har man i øvrigt ment, at Tokay d’Alsace netop kom fra Ungarn. At det var feltherren Lazare de Schwendi, der i 1565 angreb borgen i Tokaj og i den forbindelse erobrede 4000 fade ægte tokajer.
Han blev så glad for vinen, sagde man, at han ikke alene bortførte fadene, men også gravede vinstokkene op og plantede dem hjemme i Alsace.
I dag ved man, at Tokay Pinot Gris er identisk med en helt anden ungarsk druesort, nemlig Szürkebarat, og at begge druer sandsynligvis kommer fra Italien, hvor stamfaderen ganske rigtigt hedder - Pinot Grigio.

http://www.vinavisen.dk/vinavisen/website.nsf/sider/Nyheder_2002-35

mvh,
Laszlo