Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Pontet Canets nye fadhal med 50 amfora betonbeholdere af 900 liter
Ponet Canet først med biodynamisk lagring

Pontet Canet erstatter egetræ med beton

Pontet Canet, der netop er kåret som nr. 2 på The Wine Business og Live-exs liste over de mest betydningsfulde vinbrands, fortsætter med at gå nye veje. Således var Pontet Canet det første Cru klassificerede slot der opnåede status som biodynamisk brug for 2 år siden. Pontet Canet har ikke været bange for at gå nye veje, og gennem de sidste 10 år har udviklingen taget enorm fart.

Da Alt om Vin i oktober 2012 mødte den karismatiske ejer Alfred Tesseron ved en smagning arrangeret af H.J. Hansen, fortalte Tesseron meget passioneret om hvordan en lang række af de omkringliggende slotte havde rystet på hovedet da man skiftede traktorerne ud med heste i 2008, men flere slotte er nu begyndt at gå samme vej.

Det seneste nye på Pontet Canet er udskiftning af de traditionelle egetræsfade med amforaformede beholdere af beton. På Pontet Canet er filosofien at vinen skal være så tæt på naturen som muligt, og derfor er det naturligt for Pontet Canet at udskifte en del af egetræsfadene og lagre vinen på amforaerne der er lavet på en blanding der indeholder kalk og ler fra Pontet Canets bedste Merlot marker og sten fra de højest og bedst beliggende Cabernet Sauvignon parceller.

Ler og kalksten fra Pontet Canet indgår i betonblandingen

Pontet Canets tekniske direktør, Jean Michel Comme oplyser til Alt om Vin at der i første omgang er tale om 50 amforaer der hver indeholder 900 liter, svarende til 4 egetræsfade. Amforaerne er lavet specielt på anvisning af Pontet Canet, og de 50 amforaer er blevet til på baggrund af eksperimenter fra 2009, 2010 og 2011 årgangene, faktisk indeholder den endelige blends fra såvel 2010 og 2011 en mindre mængde, ca 1% af amforalagret vin. Jean Michel fortæller videre at amforaerne er lavet i balance med de biodynamiske principper, hvor de fire elementer jord, vand, ild og luft skal være i balance. Jean Michel beskriver balancen således:

ler = vand = vinens drikbarhed
kalk = jord = vinens struktur
sten = ild = alkohol
luft = ilt* = elegance

*ilt, i amforaerne sker der en vis iltgennemtrængning og dermed mikrooxidering gennem betonblandingen

2012 bliver den første årgang der lagres på amforaer. Et kvalificeret gæt er at ca. 15-20% af 2012 årgangen lagrer på denne nye beholdertype.

Vinene fra Pontet Canet kan bl.a. købes hos H.J. Hansen og prisen på 2001 oplyses til 380 kr., og den legendariske 2009 årgang der scorede de magiske 100 point hos Robert Parker er oppe i intet mindre end 2850 kr. flasken.