|
Kan de Danske vinbønder lave vin i 2012?
Næsten uanset hvor man er henne falder snakken på det kedelige og kolde forår vi har oplevet i år, men hvilken betydning har det for de danske vinavlere? Kommer de overhovedt til at lave vin i år?
Alt om vin har talt med et par af de danske vinavlere, der heldigvis allesammen beretter om stabil vækst i markerne.
Status d. 6 juni
Skærsøgaard i Jylland fortæller om en vækstsæson hvor man er ca. 1 uge bagud ift normalen, i Pinsen blev der hentet en del ind på det forsømte med det fantastiske vejr.
Hos Nyholmgaard på Fyn fortæller Jan at alt udvikler sig stabilt og godt, men at man måske er 1 uge bagud ift normalen, og at det endnu er for tidligt at spå om høæsttidspunkt.
I Kelleris på Sjælland kan Søren Hartvig fortælle at Rondo og Solaris er forbløffende langt fremme, Rondoen er allerede i blomst, og blomstringen foregik faktisk en uge før normalt. Løvudviklingen er til gengæld lidt forsinket, men godt på vej, så der bindes i espalier disse dage.
Jørgen Teik fra Hjelm vingård på Møn fortæller at udviklingen ligger helt indenfor normalen hos ham.
Alt i alt tegner der sig et billede af en lidt langsom start på vækstsæsonen, men på ingen måde alarmerende
Sven Moesgaard fra Skærsøgaard fortæller endvidere om hvordan mange danske vinavlere incl. Skærsøgaard selv har oplevet fænomenet frostsprængte vinstokke. Efteråret 2011 var meget vådt, og vinstokkene sugede meget vand, dernæst kom der en hård frost i November. Frosten fik de saftspændte vinstokke til at sprænge, et fænomen som er kendt blandt rosenavlere. Forlydender fortæller at Stengaarden i Fredensborg har mistet en hel parcel tilplantet med Pinot Noir på denne måde.
Søren Hartvig fortalte ydermere at han havde observeret at de tidlige sorter, Rondo og Solaris netop vidste deres værd i år. Begge sorter starter knopskydning allerede ved lave temperaturer, og derfor var de ikke sat tilbage på samme måde som de øvrige sorter. |
|