Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Vin Jaune under gæring. Bemærk gærlaget på toppen der beskytter mod iltning
Vin Jaune fra Jura drikkeklar efter 240 år på flaske

Ikke mange vine holder sig i 240 år efter produktionsåret. "Vin Jaune" vinene fra det franske Jura område er en undtagelse. Jaune vinene med kælenavnet "kongernes vin og kongen af vin" kan næste holde sig uendeligt og flere af de sjældne vine er blevet solgt på auktion til astronomiske summer.

15. maj 2012 kommer den formodentligt ældste af vinene på auktion. En flaske af årgang 1774 Vin Jaune auktioneres hos Christies i Geneve, med en vurdering på 275.000 kr. Så er der til gengæld også tale om en 87 centiliter flaske!

Vin Jaune er fransk og direkte oversat betyder det "gul vin". Vinen vinificeres som en Fino Sherry, og fermenterer under et beskyttende lag af gærceller. Under gæringen toppes der ikke op på fadene, men gærlaget beskytter delvis mod iltning. Vinen må først flaskes lidt over 6 år efter høsten. I vinifikationsprocessen fordamper ca. 40% af vinen. Vin Jaune er utrolig holdbar, og bør normalt først drikkes 15-20 år efter høståret.

Den første uge i Februar afholdes en festival for "åbningen af den gule vin" (La Percée du Vin Jaune) i Jura distriktet.