|
Rød Bordeaux, overblik på 5 min
Viden om - rød Bordeaux
Bordeaux er vel nok verdens mest kendte vindistrikt. Vinene fra Bordeaux er alle lavet indenfor en forholdsvis stram lovgivning, og vinene herfra har nogle klare karakteristika. Men hvad er det nu lige for nogle druer der anvendes i Bordeaux, og hvad er forskellen på vinene fra venstre og højre flodbred?
Bordeaux er mest kendt for rødvin, men der laves også hvidvin, og ikke mindst ædelsøde Sauternes vine i Bordeauxdistriktet der er på størrelse med Sjælland.
De gængse røde Bordeaux druer:
Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Petit Verdot
Røde Bordeauxvine er som oftest en blanding af ovenstående druer, men kan i enkelte tilfælde være lavet på blot én af de godkendte druer. Langt hovedparten af Bordeauxvine er en blanding af Merlot og Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc og Petit Verdot anvendes i mindre omfang.
På Girondeflodens venstrebred på Medoc halvøens grusede og varme jorde dyrkes der forholdsvis mere Cabernet Sauvignon, mens der på højrebred, i St. Emilion og Pomerols mere kolde og lerede jorde dyrkes forholdsvis mere Merlot.
Cabernet Sauvignon giver vine med struktur og garvesyre hvor Merlot druen er lidt mere rund og fyldig. Medoc og Haut Medoc vine er derfor normalt mere ranke vine med en fast Cabernet struktur, hvor de Merlot dominerede højrebredsvine er mere runde og fyldige.
På såvel højre som venstre bred findes underområder og klassifikationer af vinene. De dyre vine har altid været fyrtårne for Bordeauxdistriktet. Nogle af de mest kendte vine er:
Venstre bred
Ch. La Tour - 1. Cru Paulliac
Ch. Margaux - 1. Cru Margaux
Ch. Mouton Rotschild - 1. Cru Paulliac
Højre bred
Ch. Cheval Blanc - 1. Grand Cru classe A, St. Emilion
Ch. Ausonne - 1. Grand Cru classe A, St. Emilion
Ch. Petrus - Pomerol
Har du fået blod på tanden og vil vide mere om Bordeaux distriktet og de mange underområder, klassifikationer, slotte og vine, så kan du med fordel læse mere om her i den elektroniske vinbog
Alt om vin kan også anbefale dig at prøve at lave en lille uformel "venstre-højre" smagning. Find en god Haut-Medoc vin og smag den op mod en ditto St. Emilion. Det er en sjov og lærerig øvelse. Du finder efterhånden en del gode vine fra områderne i prisklassen 50-80 kr.
|
|