Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


De første spæde knopper er meget sårbare for frost
Frost ødelægger dansk vinhøst
De danske vinavlere rapporterer om væsentlige frostskader. En svag nattefrost ved den tidlige knopskydning har sat flere danske vinavlere tilbage i 2011.

Torben Andreasen fra Dansk Vincenter fortæller at for første gang i vingårdens 12 årige historie er man udsat for frost efter knopskydningen. De berørte planter skal nok klare den, de sekundære knopper kommer fint fortæller Torben. Desværre kommer det til at gå ud over årets udbytte, men for indeværende har vi ikke det fulde overblik over konsekvenserne fortsætter Torben.

Andre danske vinavlere har samme problemer. Bl.a. rapoorterer en vinavler fra Lolland om hvordan de lavere områder af de kuperede vinmarker har været udsat for frost, mens planterne på toppen af bakkerne har klaret frisag. Frosten er simpelthen rullet ned i sænkningerne på marken.

Fra tyske vinavlere hører man også om betydelige frostskader. Ifølge decanter faldt temperaturen i vindistrikterne Pfalz, Rheinhessen, Franken og Württemberg til 5 graders frost natten mellem d. 3. og 4. maj. Skaderne er heller ikke opgjort her endnu, men der tales om at 50% af høsten kan blive berørt. På udsatte steder tales der om at op til 90% af høsten vil gå tabt. 2010 høsten i Tyskland var relativ lav, med høje priser til følge. Man havde håbet på en noget større høst i 2011, men alt tyder nu på en begrænset høst også i 2011.

Om de mange frostskader i såvel dansk som tysk vinavl får konsekvenser for priserne på vinene er endnu for tidligt at gætte om.