Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


København K
Alsace 2009: En årgang fuld af løfter !
Allerede i midten af oktober var høsten ved af være afsluttet, hvilket viser, at der er tale om en tidlig modning og ideelle vejrforhold under høsten.
Planterne kom ellers sent i gang på grund af den kolde vinter, men blomstringen startede allerede i juni på grund af varme i april og maj. Vejret i juli var kedeligt og gråt, men forspringet holdt sig. August kom med varme og sol –ideelle betingelser for modningen af druerne.
Som sædvanlig startede høsten med druerne til Crémaant d’Alsace, hvilket i 2009 blev fastsat til den 31. august. Dernæst fulgte AOC Alsace og AOC Alsace Grand Cru den 14. september for næsten alle marker (undtaget (Kaefferkopf, Bruderthal, Altenberg de Bergheim og Kanzlerberg, 1 til 2 uger senere). For Vendagnes Tardives og Sélections de Grains Nobles startede høsten 28. september
September bød på meget varme dage, men kølige nætter, især ved månedens slutning. Dette var de ideelle betingelser for modningen, der fandt sted uden at give køb på aromaerne. Udeblivelse af regn gav på de lette jorder en forsinkelse i modningen, visse steder endda hydraulisk stress. I vinmands minde havde man sjældent set dette. Resultatet blev en kort høst, lige efter bogen, med perfekt modne druer.
Endnu engang må vi sige at Crémant d’Alsace er lykkedes over al forventning. Glem alt om problemer med coulure (standsning af frugtudvikling) på Muscat som året før. I 2009 er Muscat frugtig og sprød. Sylvaner er en lækkerbisken. Alle Pinoerne har stort potentiale, blanc, gris og især noir med modne taniner og en dyb farve. Gewurztraminer har meget tykt skind og er meget aromatisk (krydderier). Riesling, som har brug for lang modningstid, har især haft glæde af den fortræffelige eftersommer. De helt ideelle vejrforhold i oktober har gjort det muligt at høste masser af Vendanges Tardives og Séléctions de Grains Nobles.
Den totale høst i volumen i 2009, alle AOC medtaget, blev på omkring 1.150.000 hl, hvilket er på niveau med de tidligere år. Med et lager ved periodens slutning på 1.623.000 hl, er niveauet det sammen som sidste år, så den nye periodes volumen burde passe til markedets behov.
Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace
Colmar – Octobre 2009

mere information