Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Vin til julemad - hvad skal du servere?
Julemaden stiller store krav!
Det er ikke anden, gåsen eller flæskestegen der giver de store udfordringer, men derimod tilbehøret i form af rødkål, surt og brunede kartofler. Rødkål har en evne til at gøre vinens smag nærmest metalisk, og de brunede kartofler nærmest lammer smagsløgene. Generelt skal vi lede efter de lidt mere alkoholtunge og kraftige rødvine, uden for streng garvesyre. Det er langtfra alle vine der kan matche den brede smagspalette. Aov kommer her med nogle gode sikre bud.

Generelt
Det skal være en kraftig og frugtrig sag, med god fylde og struktur, dog ikke for stringent garvesyre. Den må gerne være alkoholrig, da det giver lidt sødme der kan spille mod syren i rødkålen, og hvis vinen opfattes for tør, vil den opleves decideret sur i sammenhæng med de brunede kartofler.

Herunder kan du se hvilke vintyper typisk passer til julemaden
  • Sydrhone/GSM
    Vinene fra den sydlige del af Rhonedalen er typisk domineret af Grenachedruen, hvis egenskaber matcher godt med den danske julemad. Falder valget på en Cotes du Rhone, så vælg gerne en Villages eller bedre, f.eks Châteauneuf du Pape. Det er vel nærmest det bedste bud overhovedet.
    Oversøisk findes der vine inspireret af Sydrhone blendet. Populært kaldes disse vine for GSM (Grenache-Syrah-Mourvedre). GSM finder du typisk fra Australien, men også USA, Chile m.fl. har disse pendanter til Sydrhone

  • Ribera del Duero
    Vinene fra Ribera del Duero er for alvor kommet på radaren som ledsager til den danske julemad de senere år. På Alt om Vin oplever vi at flere og flere leverandører sender vine fra dette spanske distrikt til vore julesmagninger. Vinene synes generelt at have saft, kraft og intensitet som ledsagere til den danske julemad. Vinene fra Ribera del Duero kan indeholde en lang række røde druer, men hovedsageligt er det lavet på hhv. Tempranillo og Garnacha der har fanget vores opmærksomhed.

  • Amarone / Ripasso
    Amarone er vel nok den mest anbefalede julevin. Det er uden tvivl et godt match, den lidt lettere Ripasso kan også være et godt bud

  • Oversøisk Pinot Noir
    En kraftig og alkoholisk (14%+) oversøisk Pinot Noir vil være en fantastisk ledsager til julemaden. Her skal du nok spørge lidt til råds hvis ikke du er så kendt med disse vine. Vi er oppe i de noget dyrere vine af slagsen, men belønningen er enorm hvis du finder den rigtige.



  • Amerikansk Zinfandel
    Masser af frugt og højt alkoholindhold, + den krydrede smag gør en god Zinfandel til et absolut godt bud på en julevin. Pas på med de alt for voldsomme Primitivo pendanter (Primitivo er samme drue som Zinfandel). Primitivo har tendens til at blive voldsomt søde og nærmest klistrede i stilen.